Liczba wyników: 4180
Osoby, które opiekują się współmałżonkami z demencją, są sześć razy bardziej narażone na rozwój choroby zaburzającej pamięć niż te, których małżonkowie są wolni od tej choroby.
Na Penn State odkryto, że niska satysfakcja seksualna w średnim wieku może być wczesnym sygnałem ostrzegawczym osłabienia funkcji poznawczych w przyszłości.
W Polsce na chorobę Alzheimera choruje przeszło 250 tys. osób – z czego tylko 10% ma postawioną diagnozę lekarską. Ma na to wpływ także sam chory, który często do choroby nie przyznaje się przed najbliższymi, lekarzem, a co najważniejsze – przed samym sobą. Czas to zmienić.
Na Penn State odkryto, że niska satysfakcja seksualna w średnim wieku może być wczesnym sygnałem ostrzegawczym osłabienia funkcji poznawczych w przyszłości.
Bakłażany są bogate w błonnik i wiele innych składników odżywczych, które wspomagają ochronę przed powszechnymi chorobami. A ponieważ warzywa te można przyrządzić na wiele różnych sposobów, mogą zasmakować niemal każdemu.
W przypadku osób bez problemów z pamięcią czy myśleniem, słaby wynik w teście pamięci może mieć związek z biomarkerami w mózgu powiązanymi z chorobą Alzheimera, a także z bardzo wczesnymi oznakami zaburzenia zapamiętywania, które poprzedzają demencję o kilka lat.
W tym roku po raz szósty Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” jest obchodzony jako święto państwowe. Ma on być wyrazem hołdu dla żołnierzy drugiej konspiracji za świadectwo męstwa, niezłomnej postawy patriotycznej i przywiązania do tradycji niepodległościowych, za krew przelaną w obronie Ojczyzny.
Nadchodząc lato mobilizuje nas do zadbania o sylwetkę, chcąc pozbyć się zbędnych kilogramów stosujemy diety, które nie zawsze są bezpieczne dla naszego zdrowia.
Czym są suplementy diety? Czy zastępują leki? A może to to samo co lek, ale w mniejszej dawce? Dla kogo są przeznaczone suplementy i czy Polacy je polubili? Na pytania dotyczące suplementów odpowiada farmakolog mgr Iwona Kościuszko.
„Jedz smacznie i zdrowo" to akcja edukacyjno-promocyjna, którą firma Nestlé prowadzi od 2008 roku. Obejmuje ona m.in. spotkania z ekspertami żywieniowymi oraz dystrybucję materiałów informacyjnych w wybranych sieciach handlowych. Wszystko po to, by zwiększyć wiedzę Polaków na temat prawidłowego żywienia i budowania zbilansowanej diety.