Liczba wyników: 1735
Wiosna początkowo nas nie rozpieszczała, jednak ostatnie dni obfitują w słoneczne godziny. Tym chętniej cieszymy się ładną pogodą i spędzamy czas na zewnątrz. To dobrze, z jednym zastrzeżeniem - trzeba pamiętać o ochronie przeciwsłonecznej. Niezbędne są tu oczywiście kremy z filtrem, ale nasza dieta także ma znaczenie dla reakcji skóry na światło słoneczne. Sprawdź, co warto wprowadzić w tym celu do jadłospisu.
Przeterminowane produkty, brak informacji o alergenach, tańsze zamienniki, za małe porcje – to podstawowe zarzuty wobec firm cateringowych dostarczających posiłki dla szpitali, szkół, domów dziecka, sanatoriów. Inspekcja Handlowa sprawdziła 83 takie firmy, wykrywając nieprawidłowości u ponad 70 proc. przedsiębiorców.
Wielu z nas bezwiednie wybiera niezdrowe dania, ponieważ nauczyliśmy się postrzegać je jako smaczniejsze. W efekcie regularnie dokonywane takie wybory są prostą drogą do nadwagi i otyłości.
Chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii, ale nie zamierzasz stosować specjalnych diet i ograniczeń? Jest na to kilka sposobów, zaskakujących, ale skutecznych. Zacznij je stosować, a dostrzeżesz, że nie potrzeba ci tak obfitych posiłków, jak dotychczas.
Uczeni odkryli, że ci, którzy codziennie jedli orzechy, byli o 20 proc. mniej narażeni na śmierć w czasie trwania badania, niż ci, którzy nigdy po nie nie sięgali.
Jesteśmy przyzwyczajeni do określonego jadłospisu, a do nieznanego jedzenia podchodzimy z dużą ostrożnością - często jesteśmy skłonni spróbować czegoś nowego tylko w określonych sytuacjach, np. na wakacjach. Tymczasem warto poszukać nowych elementów menu - niektóre niestandardowe produkty mają zaskakująco silny wpływ na samopoczucie.
Słońce jest coraz wyżej i jego promienie dłużej oferują swe właściwości wychłodzonym po wyjątkowo chłodnej zimie organizmom. Warto jednak pamiętać, że ze słonecznych promieni trzeba „korzystać" umiejętnie, ponieważ może wyrządzić poważne szkody.
Kto chce przeciwdziałać fizycznym i psychicznym skutkom starzenia się, powinien spróbować jeść więcej jagód. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze, które pomagają pochłaniać wolne rodniki mające wpływ na rozwój wielu chorób i przyspieszenie procesu starzenia się. No i jagody doskonale smakują, więc nie trzeba nikogo przekonywać, by próbował przygotowywać posiłki i desery z ich dodatkiem, bądź na ich bazie.
Do końca kwietnia jesteśmy zobowiązani rozliczyć się z fiskusem, a to wiąże się z możliwością przekazania organizacji pożytku publicznego 1% należnego podatku. Fundacja Dbam o Zdrowie prowadzi akcję „Wybory 2010" mającą na celu przypomnienie o potrzebach ludzi starszych. Nierzadko muszą wybierać pomiędzy zapłaceniem rachunków zakupem żywności, a nabyciem leków.
Jedną z metod mających pomóc w zachowaniu lub odzyskaniu zgrabnej sylwetki jest kontrolowanie liczby spożywanych kalorii. Zdaniem specjalistów ważniejsze od tego jest regularne dostarczanie organizmowi pożywienia.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość