Liczba wyników: 1188
Jakie związki chemiczne wdychasz podczas gotowania lub sprzątania w domu? Czy są one potencjalnie szkodliwe? Chemicy z Colorado State University postanowili to ocenić.
W 2022 roku literackiego Nobla przyznano Annie Ernaux „za odwagę i chirurgiczną precyzję, z jaką ujawnia korzenie, wyobcowanie i zbiorowe ograniczenia co do osobistej pamięci".
Picie ponad siedmiu jednostek alkoholu tygodniowo ma związek z wyższym poziomem żelaza w mózgu. Akumulacja tego pierwiastka w tkankach mózgowych z kolei wiąże się z chorobami Alzheimera i Parkinsona, i jest mechanizmem rozwoju zaburzeń poznawczych.
Bieganie czy szybki marsz to nie jedyne sposoby na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Proste rutynowe czynności, w tym prace domowe, ogrodnictwo, gotowanie i dobra opieka nad samym/samą sobą, np. regularne branie prysznica, może korzystnie wpłynąć na zdrowie układu krążenia.
Na University of Warwick odkryto, że standardowy zwyczaj gotowania warzyw istotnie zmniejsza właściwości przeciwnowotworowe różnych warzyw kapustnych, takich jak: brokuły, brukselka, kalafior i kapusta.
Zapaleni ogrodnicy powiedzą, że grządki to szczęśliwe miejsce. W istocie badania sugerują, że można zyskać korzyści dla zdrowia psychicznego dzięki pracy przy roślinach - nawet jeśli nigdy wcześniej nie uprawiało się ogrodu.
Kurkuma z przyprawy curry ma potencjał w leczeniu i zapobieganiu rakowi prostaty, szczególnie w połączeniu z niektórymi warzywami.
Wzorce aktywności szczęśliwych i mniej szczęśliwych ludzi istotnie się różnią, ci pierwsi są bardziej aktywni społecznie, częściej chodzą na nabożeństwa, częściej głosują i więcej czytają. Ci drudzy z kolei oglądają znacznie więcej telewizji w wolnym czasie.
Ludzie, którzy często gotują posiłki w domu, jedzą zdrowiej i dostarczają sobie mniej kalorii niż ci, którzy rzadko decydują się na samodzielne przygotowanie posiłków.
Niektóre metody gotowania warzyw są lepsze niż inne, jeśli chodzi o zachowanie poziomu przeciwutleniaczy. W zależności od warzywa, gotowanie na płaskiej metalowej powierzchni bez oleju (grillowanie) lub w kuchence mikrofalowej zapewniało najwyższy poziom antyoksydantów.