Liczba wyników: 415
Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.
Jesienne wieczory filmowe lub leniwe popołudnia z książką i kubkiem gorącej herbaty to idealna okazja do przegryzania drobnych przekąsek. Aby oprzeć się pokusie sięgnięcia po chipsy czy czekoladki, warto poznać kilka domowych receptur na chrupiące, niezwykle smakowite i korzystniejsze dla naszego zdrowia smakołyki. W ten sposób przygotujemy rarytasy wolne od niezdrowych dodatków i stanowiące połączenie naszych ulubionych smaków.
Sposób odżywiania się ma duży wpływ na nasze zdrowie - może uchronić przed nas przed jakąś dolegliwością lub też nasilić objawy choroby. Dotyczy to także nadciśnienia.
Ciecierzyca to roślina strączkowa, niezwykle popularna w kuchni bliskowschodniej. Jest podstawą uwielbianego przez mieszkańców tego regionu hummusu czy falafla. Coraz większe uznanie zdobywa także w naszym kraju. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do codziennego menu, oraz w jaki sposób przygotować proste dania z jej dodatkiem.
Niektóre posiłki sprawiają, że szybko się najadamy, a innych trzeba zjeść znacznie więcej, żeby uzyskać uczcie sytości. Co więcej, po zjedzeniu pewnych produktów przez dłuższy czas czujemy się nasyceni, a w przypadku innych dość szybko powraca głód. Co oczywiste, ma to istotne znaczenie dla diety i utrzymania prawidłowej wagi. Sprawdź więc, co jeść, by się nie przejadać i nie być głodnym tuż po posiłku.
Dawka 2,5 łyżeczek soli dziennie jest bezpieczna dla serca i układu krążenia – twierdzą uczeni z McMaster University w Kanadzie.
Córka Margot Kidder przyznała, że jej matka popełniła samobójstwo.
W naszej diecie powinno znaleźć się codziennie przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. Tymczasem niemal 1/3 Polaków uważa, że każdego dnia wystarczy zjeść dwie-trzy porcje. Polscy konsumenci mają jednak swoje preferencje: z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” wynika, że najbardziej lubią pomidory i jabłka.
Wybór stroju plażowego bywa dla wielu kobiet trudnym zadaniem. To moment, kiedy na jaw wychodzą wszystkie kompleksy związane z sylwetką. Kiedy widzimy się w samym kostiumie, a co gorsza, mamy się w nim pokazać na plaży czy nad basenem, zauważamy wszystkie mankamenty swojego wyglądu i zastanawiamy się jak je zatuszować, niekoniecznie za pomocą pareo.
Wbrew pozorom, twarda szczoteczka nie umyje lepiej zębów, a może uszkodzić dziąsła. Chociaż w większości zwracamy uwagę tylko na stan zębów: czy nie ma próchnicy, czy są równe i białe, to równie ważna jest tkanka okalająca ząb, czyli przyzębie. Pierwsze sygnały to nadwrażliwość zębów, a także widoczne obniżenie linii dziąseł. Recesja dziąseł, bo tak fachowo nazywa się ta dolegliwość, ma kilka przyczyn. Jak zapobiegać i leczyć recesję dziąseł? Radzi lekarz stomatolog.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość