Liczba wyników: 3431
Nie trzeba wyczynowo uprawiać sportu, aby narazić się na kontuzję kolana. Ta część naszego ciała jest wyjątkowo narażona na różne urazy. Czasem wystarczy nieodpowiednio wykonany ruch ciała i przeciążenie stawu, aby później odczuwać ból i mieć wrażenie, że mamy problem z kolanem. W takich przypadkach lepiej poradzić się lekarza.
Transportuje składniki po całym organizmie i go odżywia. Dostarcza komórkom ciała tlen oraz niezbędne substancje, zabiera natomiast nieprzydatne produkty przemiany materii. Reguluje temperaturę ciała oraz bierze udział w procesach obronnych organizmu. Krew, synonim i źródło życia, musi być w zawsze w doskonałej kondycji. Jak poprawić jej parametry? Co z weganami i wegetarianami?
Dożycie wieku 90, 95 lub 100 lat, było bardziej prawdopodobne w przypadku kobiet, które utrzymały stałą masę ciała po 60-tym roku życia. Seniorki, których waga się nie zmieniła, miały 1,2 do 2 razy większe prawdopodobieństwo osiągnięcia długowieczności w porównaniu do kobiet, które straciły co najmniej 5 proc. masy ciała.
Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to spór między zwolennikami masła i margaryny. Podstawowymi elementami różnicującymi tłuszcze zwierzęce i roślinne są proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych oraz zawartość cholesterolu.
Zbyt wysokie BMI, będące czynnikiem ryzyka niealkoholowej choroby wątroby ma 56,7% osób – pokazał Ogólnopolski Test Wątroby. Niepokojąco wyglądają również odpowiedzi na pytania o zmianę masy ciała – ponad 55% ankietowanych w tym okresie przytyło, w tym prawie jedna piąta zwiększyła masę ciała o ponad 10 kg.
Inżynieria tkankowa wywiera ogromny wpływ na świat nauki. Hodowanie organów i części ciała człowieka w laboratorium jest możliwe poprzez sztuczne rusztowania, w których nowe komórki są pobudzane do rozwoju. To oznacza możliwość symulowania nanostruktury tkanek organizmu oraz hodowania organów i części ciała człowieka w laboratorium.
Otyłe osoby starsze żyją krócej niż ci, którzy utrzymują prawidłową masę ciała, wynika z badań. Uczeni monitorowali stan zdrowia seniorów zwracając szczególną uwagę przybieranie i utratę na wadze. Odkryli, że wyższy wskaźnik masy ciała (BMI), bądź wskaźnik talia-biodra, oznacza mniejsze szanse na długowieczność.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka kilku form nowotworów. Wiadomo również, że otyłe kobiety są bardziej narażone na nowotwór niż ich rówieśniczki o wadze w normie, a poziom ryzyka zmniejsza się wraz z utratą masy ciała. Teraz oceniono związek pomiędzy otyłością, utratą masy ciała i rakiem hematologicznym.
Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest szczególnie ważne w przypadku kobiet w wieku menopauzalnym. Związane z okresem klimakterium zmiany hormonalne sprzyjają przybieraniu na wadze, dlatego dobrze jest zastanowić się nad tym, co i w jakich ilościach wtedy spożywamy. Zachowanie prawidłowej masy ciała ma olbrzymie znaczenie nie tylko dla dobrego samopoczucia i ogólnej kondycji fizycznej, ale także przyczynia się do ograniczenia ryzyka wystąpienia wielu poważnych chorób.
Anoreksja, czyli jadłowstręt psychiczny jest chorobą, w której występuje spaczony obraz swojego ciała. Pacjent uważa, że zbyt dużo waży i - pragnąc schudnąć - nieprawidłowo się odżywia, doprowadza organizm do wyniszczenia. Chorobę najczęściej diagnozuje się u dziewcząt i młodych kobiet, ale coraz więcej pań po czterdziestym roku życia cierpi na anoreksję. Powodem tego jest fakt, że znane artystki i bohaterki popularnych seriali promują doskonały wygląd dojrzałego ciała.