Liczba wyników: 519
Czas kolacji. Parówki już trzeba wyjąć z wody, nie wszystkie warzywa są pokrojone, herbata jeszcze niezaparzona, a Ty już słyszysz od swojego wnuka „nie jestem głodny/a". Zbywasz to milczeniem do momentu, w którym siadacie przy stole i zaczyna się zabawa w zachęcanie dziecka do spróbowania choćby danej potrawy. Rodzice i dziadkowie niejadków doskonale znają zarysowany obraz i często czują się bezradni. Zebraliśmy kilka pomysłów ekspertów, jak temu zaradzić.
Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach. Czym jest flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? Choć metody te brzmią nieco egzotycznie, z pewnością wykorzystywane są w domowej kuchni częściej, niż można by się tego spodziewać.
Nasi południowi sąsiedzi słyną głównie z wspaniałego piwa i zamiłowania do tego trunku, knedlików - przepysznej mącznej potrawy, a także jednej z najpiękniejszych europejskich stolic - Pragi. Miasto to powstało z z pięciu wcześniej autonomicznych części – Starego miasta, Nowego Miasta, Josefova, Małej Strany oraz Hardczan. Nazwa miasta Praga według legend pochodzi od słowa práh (próg). Wynika to z umiejscowienia miasta nad progiem rzecznym - przeprawie przez Wełtawę w pobliżu Mostu Karola. Praga posiada wiele przepięknych zabytków, które przyciągają rok rocznie setki tysięcy turystów, w dużej części z Polski.
Boże Narodzenie to czas licznych spotkań rodziną i przyjaciółmi oraz celebracji posiłków przy świątecznym stole. Coraz bardziej oprócz jedzenia doceniamy także piękne dekoracje , które stają się równie ważne jak potrawy. To właśnie etstyka stołu nadaje odświętną atmosferę i potęguje uroczysty nastrój. Poinsecje, dzięki różnorodności kolorów, kształtów i rozmiarów oraz okazałym liściom w kształcie gwiazdy, idealnie nadają się do aranżacji stołów. Dekoracje z wykorzystaniem gwiazdy betlejemskiej - zarówno w wersji ciętej jak i doniczkowej - można dostosowywać do różnych stylów aranżacji bożonarodzeniowego stołu.
Pogoda nas nie rozpieszcza. Większość ludzi sięgnęło po zimowe ubrania i paraduje w zapiętych po szyję kurtkach i z parasolami w dłoniach. Chłód zmienia nasze żywieniowe nawyki, chętniej sięgamy po cięższe, ociekające tłuszczem potrawy i usprawiedliwiamy się z tego powtarzając z przekonaniem, że zimą trzeb więcej i inaczej jeść. Na skutek nie trzeba długo czekać, wraz z pojawieniem się pierwszych przebiśniegów można spostrzec, że ubrania lekko się „skurczyły". Aby nie zyskiwać niepotrzebnie dodatkowych kilogramów, warto rozważyć, czego szczególnie należy unikać i jak wypracować sobie racjonalny sposób odżywiania się. To zresztą dotyczy nie tylko zimowej pory.
Jak uważają uczeni, ludzie żyją dłużej, gdy wstają i się trochę poruszają po dwudziestu minutach pozostawania w pozycji siedzącej. Przykładowo, dane pokazują, że starsze kobiety, które siedziały przez 11,7 godziny lub więcej dziennie, zwiększały swoje ryzyko przedwczesnej śmierci o 30 procent, niezależnie od tego, czy intensywnie ćwiczyły.
Przyjmowanie leków na nadciśnienie zgodnie z zaleceniami pomogło nawet najsłabszym osobom starszym żyć dłużej, a u najzdrowszych seniorów odnotowano największy wzrost przeżywalności.
Stres w pracy i zaburzenia snu wiążą się z trzykrotnie wyższym ryzykiem śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych u pracowników z nadciśnieniem tętniczym.
Sen i zdrowie są ze sobą nierozerwalnie związane. Sprawdzono związek między zaburzeniami i niedoborami snu u osób starszych a ryzykiem demencji i przedwczesnej śmierci. Okazało się, że zagrożenie demencją było dwukrotnie wyższe wśród ludzi, którzy sypiali krócej niż pięć godzin w porównaniu z tymi, którzy spali 7-8 godzin snu na dobę. Odkryto też powiązanie między zaburzeniami snu i jego niedoborem a wyższym ryzykiem wcześniejszej śmierci.
Osoby, które poświęcają na umiarkowaną lub energiczną aktywność fizyczną dwa do czterech razy więcej czasu niż obecnie zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO), mają znacznie zmniejszone ryzyko przedwczesnej śmierci.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość