Liczba wyników: 90
Biała herbata to najszlachetniejszy, najrzadziej spotykany i cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek. Do jej produkcji używane są wyłącznie młode, pochodzące z wiosennych zbiorów pączki, które następnie poddawane są tylko procesowi więdnięcia i suszenia W przeciwieństwie do innych gatunków herbat - białej nie poddaje się procesowi fermentacji. Dlatego w procesie produkcji herbata biała nie traci naturalnych właściwości.
Pod koniec ubiegłego roku opublikowano raport Narodowego Instytutu Zdrowia pt. "Sytuacja Zdrowotna Ludności Polski". Dane okazały się alarmujące. Poprawa zdrowia Polaków odnotowana na przestrzeni lat 90. XX wieku gwałtownie wyhamowała. Najbardziej zagrażają nam choroby układu krążenia. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić?
Możemy wiele zrobić, by długo cieszyć się zdrowym sercem, jednak nasza wiedza w tym zakresie jest wciąż niewystarczająca. Warto mieć świadomość, co nam szkodzi, a co pomaga.
Na początku XX wieku kawa była palona w każdym domu i każdy mógł się delektować jej niepowtarzalną świeżością i bogatym aromatem. Warto, by ten zwyczaj powrócił, bo najlepsza kawa to nie ta z zamkniętej hermetycznie paczki z rocznym terminem przydatności, ale ta świeża, która została wypalona dzień albo dwa dni wcześniej.
Narodowy Instytut Zdrowia opublikował raport pt. „Sytuacja Zdrowotna Ludności Polski”. Dane są alarmujące: poprawa zdrowia Polaków odnotowana w latach 90 - tych XX wieku gwałtownie wyhamowała. Najbardziej zagrażają nam choroby układu krążenia. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić?
Pełnoziarniste pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż to produkty, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Szczególną uwagę na włączenie produktów bogatych w błonnik do swojego jadłospisu powinny zwrócić osoby chorujące na cukrzycę II typu.
Preparaty skomponowane na bazie ziół to składnik wielu domowych apteczek, stosujemy je sądząc, iż dzięki naturalnym składnikom korzystnie wpłyną na nasze zdrowie.
Nudności, uczucie przepełnienia, zgaga lub kolka to tylko niektóre z następstw nieprawidłowego odżywania. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również w jaki sposób.
Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest szczególnie ważne w przypadku kobiet w wieku menopauzalnym. Związane z okresem klimakterium zmiany hormonalne sprzyjają przybieraniu na wadze, dlatego dobrze jest zastanowić się nad tym, co i w jakich ilościach wtedy spożywamy. Zachowanie prawidłowej masy ciała ma olbrzymie znaczenie nie tylko dla dobrego samopoczucia i ogólnej kondycji fizycznej, ale także przyczynia się do ograniczenia ryzyka wystąpienia wielu poważnych chorób.
Menopauzą (klimakterium) określa się etap przejściowy w życiu kobiety między wiekiem prokreacyjnym a początkiem starzenia się. Jest to proces naturalny i nieunikniony, a cechuje go dyskomfort, liczne niedogodności, kłopoty zdrowotne. Głównymi objawami klimakterium są: uderzenia gorąca, bóle głowy, uczucie zmęczenia, osłabienie pamięci, zaburzenie rytmu snu, bolesność stawów, kości, osteoporoza. Lista schorzeń wywołanych przez klimakterium jest długa, kobiety mogą jednak przeciwdziałać im z powodzeniem.