Liczba wyników: 12817
Niektórzy pacjenci czują się lepiej po zażyciu leku, nawet jeśli dany farmaceutyk w istocie nie wykazuje działania leczącego określoną dolegliwość. To efekt placebo. Istnieje jednak druga strona siły sugestii: u chorych mogą wystąpić objawy choroby i skutki uboczne tylko dlatego, że im o nich powiedziano.
Większość ludzi przez całe życie ustala sobie rożne cele i stara się do nich dążyć. Co się jednak dzieje, gdy niezależne od nas sytuacje sprawiają, że cele te stają się nieosiągalne? Czasem warto „sobie odpuścić" i dostosować aspiracje do zmieniających się warunków życiowych.
Około 140 000 Polaków rocznie słyszy diagnozę: nowotwór. Odpowiednio wczesne wykrycie choroby daje dużą gwarancję na całkowite wyleczenie. Rozwój medycyny przynosi nadzieję na nowe, skuteczne metody leczenia raka. Pojawia się też potrzeba i świadomość wspierania działań medycznych.
Sformułowanie „trzeba rozchodzić" zwykle odnosi się do nowo zakupionych butów, ale okazuje się adekwatne także w przypadku różnych dolegliwości zdrowotnych.
Naukowcy z University de Laval odkryli, że związki chemiczne znajdujące się w czerwonym winie mogą zredukować choroby dziąseł. Czerwone wino zawiera polifenole (barwiące wino na właśnie czerwony kolor) redukujące paradontozę, chorobę atakującą dziąsła.
Kolejne badanie dowiodło niezwykłych właściwości jabłek. Naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie przeprowadzili analizy, z których wynika, że codzienne jedzenie jednego jabłka może zapobiec 8500 zgonów rocznie z powodu ataków serca i udarów mózgu.
Norowirusy to główna przyczyna stanów zapalnych żołądka i jelit w środowiskach takich jak szpitale, statki wycieczkowe, czy szkoły. Wirus jest niezwykle zaraźliwy i przenoszony głównie drogą kałowo-oralną, tj. przez brudne ręce lub skażoną żywność. Objawy obejmują gwałtowne i nagłe wystąpienie biegunki, wymiotów i nudności. Okazuje się, że cytryna może być pomocna w zapobieganiu takim infekcjom.
Odkryto, że bakterie znajdujące się w tradycyjnej japońskiej marynacie mogą zapobiegać grypie.
Już wszyscy wiedzą, że jaja są dobrym źródłem białka, tłuszu, witamin i minerałów, jednak naukowcy z University of Alberta odkryli, że wykazują one także właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom.
Zupełnie zdrowa osoba codziennie traci od 50 do 100 włosów, ale większość z nich odrasta. Cykl życia włosa trwa około trzech do sześciu lat. Z różnych powodów jednak proces ten może być zaburzony. Nie tylko mężczyźni, ale i kobiety dostrzegają, że wraz z czasem ich włosy stają się przerzedzone. W każdym razie odpowiednia dieta pomaga powstrzymać łysienie i cieszyć się zdrową gęstą czupryną.