Liczba wyników: 12136
Po miód warto sięgać nie tylko wtedy, gdy czujemy się przeziębieni, ten niepozorny smakołyk ma znacznie więcej prozdrowotnych właściwości.
Kuchnia bez pomidorów? Niemożliwe. O włoskiej czy hiszpańskiej moglibyśmy wręcz zapomnieć. Ale nawet nasza, rodzima, polska kuchnia nie istnieje bez pomidorów. Nie sposób przecież wyobrazić sobie menu bez ulubionej zupy pomidorowej, albo frytek bez keczupu.
Owoce to ważny element codziennej diety, dostarczają witaminy, mikro i makroelementy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Fakt, iż praca zawodowa wpływa na styl życia potwierdziły badania przeprowadzone przez naukowców. Okazało się, że najbardziej korzystna jest praca elastyczna czasowo.
Algi, czyli słono lub słodkowodne glony, znajdują coraz szersze zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Ich właściwości docenili także dietetycy.
Menopauza to termin, który powstał z połączenia greckiego słowa men-miesiąc oraz pausa-przerwa. Wystąpienie menopauzy nie jest zjawiskiem nagłym, zwykle poprzedza ją okres przygotowawczy, trwający nawet kilka lat. Ten okres – wraz z czasem występującym po zaprzestaniu miesiączkowania – nazywa się klimakterium lub przekwitaniem. Średni wiek wystąpienia menopauzy wynosi od 48 do 55 lat i jest zależny przede wszystkim od uwarunkowań genetycznych. Należy jednak pamiętać, że na wystąpienie menopauzy mają również wpływ czynniki środowiskowe, a w sposób bardzo wyraźny przyspiesza ją palenie papierosów.
To, że należy jeść warzywa, słyszał od rodziców chyba każdy z nas. Rzadko jednak zadajemy sobie tyle trudu, by dowiedzieć się jakie w istocie spełniają funkcje i czego są źródłem. Większość warzyw zawiera dużą ilość wody i włóknika, jednocześnie odznaczając się niską kalorycznością. Wykryto w nich również substancje nazwane phytochemicals, które mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu.
Na straganach i w ogródkach warzyw ciągle jeszcze mamy w bród. Właśnie jesienią są najsmaczniejsze i najzdrowsze, kuszą pięknymi kolorami i intensywnym zapachem. Najzdrowsze są warzywa surowe, ale jeśli nie lubimy (lub nie możemy) jeść ich w takiej postaci, możemy je także gotować, smażyć czy zapiekać. Możliwości naprawdę jest mnóstwo, a warto przy tym pamiętać, że warzywa (w przeciwieństwie do owoców, które mają w sobie sporo cukru) właściwie możemy jeść bez żadnych ograniczeń – dietetycy zalecają, aby dziennie zjadać ich nawet 1,5 kilograma.
Premier apeluje do pracowników służby zdrowia o przerwanie protestów. Rada Ministrów przyjęła program naprawy ochrony zdrowia. Od 1 stycznia 2007 roku nakłady na system opieki zdrowotnej mają wzrosnąć o 5 mld zł.
Ipsos, międzynarodowa firma badawcza, po raz drugi przeprowadziła badanie "Fakty i mity. Odżywianie i zdrowie Polaków w kontekście międzynarodowym". Badanie przeprowadzono w Polsce, Szwecji, Belgii, USA i Kanadzie. Podobnie jak w zeszłym roku, Polacy okazali się być społeczeństwem najbardziej narzekającym na zdrowie.