Liczba wyników: 837
Wystarczą trzy podstawowe składniki i to dzięki nim potrawy zyskują zupełnie inny smak. Imbir, czosnek i por – to podstawowe składniki chińskich dań. Jak ich używać i o czym jeszcze nie możemy zapomnieć?
Grillowanie cenią sobie osoby dbające o linię, gdyż pozwala ono przygotować potrawy bez użycia dodatkowego tłuszczu. Ale uwaga! Grillowanie potraw w niewłaściwy sposób może być zdecydowanie szkodliwe dla zdrowia.
Smutek odczuwa się nawet 240 razy dłużej niż zawstydzenie, zaskoczenie, irytację, czy znudzenie. Wszystko dlatego, że smutek często idzie w parze ze zdarzeniami o większym wpływie, takimi jak śmierć kogoś bliskiego czy poważny wypadek. Potrzeba wówczas więcej czasu, aby zastanowić się i poradzić sobie z tym, co się stało, mówią psycholodzy z Uniwersytetu w Leuven.
Jak to się dzieje, że niektórzy są szczęśliwymi małżonkami w wieloletnim stażem, a inni zostają w małżeństwie raczej z przyzwyczajenia lub decydują się na rozwód? Nie tylko osobowości i różne życiowe zdarzenia mają wpływ na poziom szczęścia w parze, sami małżonkowie wskazują na określone zachowania i przyzwyczajenia, które budują satysfakcję ze wspólnego życia.
Polacy, którzy kochają gotować, pomysły na oryginalne potrawy czerpią przede wszystkim z Internetu – dowodzą najnowsze badania przeprowadzone na zlecenie marki Samsung. Prawie 80% gotujących przyznaje, że lubi imponować rodzinie i znajomym kulinarną wiedzą i umiejętnościami.
Nadchodzą święta, a z nimi szał zakupów i przygotowywanie posiłków w kuchni, ale przede wszystkim wspólne chwile spędzone przy stole. Obfite, często tłuste potrawy wspaniale działają na nasze podniebienie, ale cierpi na tym żołądek.
Pytanie jest nieco prowokacyjne, bo skoro udało się pozostać razem przez lata, to znaczy, że dotychczasowe „strategie" funkcjonowania w parze nie zawiodły. Prawda jest jednak taka, że, po pierwsze, odnotowuje się coraz więcej rozwodów wśród dojrzałych par, po drugie zarówno partnerzy, jak i terapeuci przyznają, że jakość wielu dojrzałych związków jest niska.
Potrawy takie bigos, flaki, dania przyrządzane z bobu czy tłustych mięs często powodują problemy żołądkowe. Chcąc cieszyć się ich smakiem bez obawy o konsekwencje zdrowotne wzbogać swoją kuchnię ziołami takimi jak majeranek, koperek i tymianek.
Gdy nadchodzi jesień, nasz organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba przetrwać tę zimę”. A my coraz częściej mamy ochotę na ciepłe, słodkie i wysokokaloryczne potrawy. Jak uniknąć nadprogramowych kilogramów i zachować dobrą formę aż do wiosny?
Osoby stosujące dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone potrawy, zboża rafinowane i wysokotłuszczowy nabiał, są trzykrotnie bardziej narażone na rozwój choroby oczu, która uszkadza siatkówkę i zaburza widzenie centralne.