Liczba wyników: 1666
Maliny i jeżyny - powszechne w Europie Środkowej - nazywane są superjedzeniem ze względu na ich wyjątkowe właściwości przeciwutleniające.
Seler jest nieco niedoceniany w kulinarich, a szkoda, bo ma liczne dobre dla zdrowia i urody właściwości - oto kilka z nich.
Właściwości lecznicze Buchu mogą pomóc w walce z rakiem, ponieważ osłabiają stany zapalne.
Skóra niemowlęcia jest gładka, jędrna, wspaniale nawilżona. Z czasem traci swoje właściwości: staje się matowa, sucha, pomarszczona. Dlaczego? Ponieważ z biegiem lat ubywa nam kwasu hialuronowego - niezwykłego związku, który wiąże wodę w naskórku.
Choć alkanna słynie przede wszystkim z właściwości barwiarskich, oddziałuje również prozdrowotnie.
Wino, zwane napojem bogów, oraz jego właściwości znane są już od tysięcy lat. Wino wykorzystywane było w obrzędach religijnych wielu kultur oraz zajmowało najważniejsze miejsce na stołach biesiadnych. Trunek ten, używany jako środek leczniczy, dietetyczny i dezynfekujący znalazł zastosowanie także w kosmetyce.
Część składników cebuli ma właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, więc można wykorzystać to warzywo do konserwacji żywności.
Skóra witlinka pacyficznego ma właściwości przeciwstarzeniowe - może zapobiec powstawaniu zmarszczek.
Czerwone wino może mieć ochronne właściwości, szczególnie dla palaczy - zapobiega uszkodzeniom naczyń.
Probiotyki to odpowiednio wyselekcjonowane bakterie, głównie z grupy Lactobacillus lub Bifidobacterium, które posiadają właściwości prozdrowotne potwierdzone badaniami naukowymi. Pozwalają leczyć niektóre schorzenia, wzmacniają układ odpornościowy, opóźniają procesy starzenia i zapobiegają chorobom cywilizacyjnym.