Liczba wyników: 301
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Spełnia ponad 500 różnych funkcji, wśród których wymienić można m.in. produkcję żółci niezbędnej w procesie trawienia, gromadzenie zapasów witamin A, D i B12 oraz neutralizowanie toksyn dostarczanych do organizmu w pożywieniu. Dlatego tak istotna z punktu widzenia jej kondycji jest odpowiednia profilaktyka, której jednym z podstawowych elementów jest racjonalne odżywianie. W jaki sposób odżywianie wpływa na pracę wątroby? I które nawyki warto wprowadzić do codziennego życia, aby jej pomóc?
Szacuje się, że infekcje HPV co roku powodują 595 tysięcy nowotworów. I choć ten powszechny wirus jest groźny w szczególności dla kobiet, to o profilaktyce powinni pamiętać także mężczyźni. Jak chronić się przed HPV i czy warto się zaszczepić?
Jeśli doświadczasz wyższego stresu w pracy i zaburzeń snu oraz cierpisz na nadciśnienie, masz trzykrotnie wyższe ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych.
Dobry sen to recepta na zdrowie - przyspiesza regenerację ciała, poprawia samopoczucie i korzystnie wpływa na urodę. Jednak przejściowe problemy z zasypianiem mogą dotyczyć nawet 40 proc. Polaków. Podpowiadamy co możemy zrobić, by budzić się wypoczętym.
Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.
Nerki pełnią rolę filtra w organizmie i są jednym z najważniejszych narządów wewnętrznych. Usuwają to, co jest niepotrzebne, szkodliwe lub czego jest w nadmiarze. Choroby nerek mogą rozwijać się bezobjawowo przez wiele lat, dlatego jeśli zaczynają niedomagać, istnieje ryzyko zatrucia całego organizmu. Poznaj 10 sposobów na zdrowe nerki.
Nowe badanie sugeruje, że prawdopodobieństwo pozostawania w długotrwałym szczęśliwym związku jest do pewnego stopnia zależne zarówno od twoich genetycznych uwarunkowań, jak i tych cechujących twojego współmałżonka.
Specjaliści zalecają spożywanie ryb i owoców morza przynajmniej dwa razy w tygodniu. Tymczasem Polacy upodobali sobie reklamowane jako zdrowe wysokoprzetworzone produkty rybne. Lubimy je za niską cenę, ale trzeba przyznać, że wiele z nich to raczej artykuły „rybopochodne”, pozbawione wartości odżywczych i o niskiej jakości. Ile ryby jest tak naprawdę w rybie?
Tak jak i wiele innych suszonych owoców, morele mogą pochwalić się ogromem pozytywnych właściwości. Podobno długowieczność tybetańskiego ludu Hunzów to zasługa właśnie tych owoców – latem Azjaci zajadają się morelami prosto z drzewa, zimą podjadają suszone maczane w mleku, a przez cały roku do smażenia używają jedynie oleju z pestek tych niepozornych kuzynek brzoskwini.
Prawidłowe odżywianie jest istotnym czynnikiem, który może wpływać na układ immunologiczny. Stosowanie odpowiedniej diety i właściwa kompozycja posiłków nie zawsze musi być trudna i pracochłonna, a częste i długotrwałe niedobory składników mineralnych mogą upośledzać mechanizmy obronne organizmu. Oprócz odpowiedniej diety wskazana jest także regularna aktywność fizyczna. Badania dowodzą, że umiarkowany wysiłek fizyczny ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego.