Liczba wyników: 1332
Dołącz do diety zielone warzywa liścisate i buraki, dzięki temu możesz uchronić się przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD).
Jedzenie ciemnopomarańczowych, czerwonych i zielonych warzyw liściastych oraz owoców jagodowych, a także picie soku pomarańczowego może wiązać się z niższym ryzykiem utraty pamięci u starzejących się mężczyzn.
Chcesz poprawić funkcje mięśni? Serwuj sobie jedną porcję zielonych warzyw liściastych każdego dnia, przekonują uczeni z Edith Cowan University (ECU).
Jedzenie liściastych warzyw zielonych może pomóc w zapobieganiu demencji.
„Superfoods” to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne sezonowe warzywa i owoce. „Super żywność” naturalnego pochodzenia zawiera cenne dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze.
Jeśli walczysz z rakiem piersi, powinnaś wzbogacić swoją dietę o produkty sojowe i warzywa kapustne, pomogą one bowiem osłabić skutki uboczne terapii.
Choć ekspozycja na promienie słoneczne jest niezbędna, by organizm wyprodukował tak potrzebną nam witaminę D, warto ostrożnie podchodzić do kwestii opalania się, bo to samo światło ma też niszczycielskie „moce". Jeśli zaś chcesz mieć ciemniejszą barwę skóry, z pomocą może przyjść nie tylko Słońce, ale i odpowiednie warzywa oraz owoce.
Nowe badania przeprowadzone przez uczonych z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą, że regularne jedzenie produktów o wysokiej zawartości błonnika pomaga zmniejszyć ryzyko raka piersi.
Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów jest jednym z kluczowych elementów prowadzących do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Teraz mamy do nich jeszcze łatwiejszy dostęp, ponieważ rozpoczął się sezon na świeże warzywa i owoce, nie z dalekich zakątków świata, ale te najlepsze, lokalne. Które z nich dostarczą naszemu organizmowi najwięcej drogocennych składników?
Warzywa i owoce powinny być składnikami naszej codziennej diety, niestety często jemy ich zbyt mało. Naukowcy postanowili, więc ulepszyć warzywa tak, aby dostarczały nam więcej istotnych dla zdrowia substancji.