Liczba wyników: 245
Wiele osób w miarę starzenia się ma duże problemy z utrzymaniem odpowiedniej wagi. Teraz nowe badania przeprowadzone w Karolinska Institutet ujawniły, dlaczego: zmiany lipidów w tkance tłuszczowej słabną podczas starzenia się, co ułatwia przybieranie na wadze, nawet jeśli nie jemy więcej lub nie ćwiczymy mniej niż wcześniej.
Choroby wątroby są przyczyną około 2 milionów śmierci rocznie na całym świecie. Spośród nich jeden milion zgonów jest wynikiem powikłań marskości wątroby, a kolejny milion to efekt wirusowego zapalenia tego narządu oraz raka wątrobowokomórkowego. Statysyki pokazują, że marskość wątroby jest obecnie jedenastą najczęstszą przyczyną śmierci na świecie, a rak tego organu - szesnastą. Oto główne oznaki problemów z tym organem.
Wskaźnik masy ciała (Body Mass Index, BMI) jest najpowszechniejszym punktem odniesienia, jeśli chodzi o ocenę poziomu wagi, ma jednak pewne ograniczenia i dlatego wielu ekspertów sądzi, że wskaźnik talia-wzrost lepiej spełnia tę funkcję. Okazuje się, że ten ostatni może dawać informacje o zagrożeniu demenecją w starszych latach.
Słoneczne ostatnie dni wakacji mogą nie tylko poprawić humor i zwiększyć poziom witaminy D w organizmie. Okazuje się że światło Słońca ma pewien wpływ na wagę.
Nawet jeśli wskaźnik masy ciała (Body Mass Index, BMI) jest w normie, gdy w okolicach talii mamy nadmiar tkanki tłuszczowej, zagrażają nam różne choroby, a nawet przedwczesna śmierć.
Regularne picie kawy może pomóc w zachowaniu odpowiedniej wagi, wynika z nowych brytyjskich badań.
Coraz cieplejsze dni przybliżają nas do lata. Z jednej strony, coraz więcej jest pięknych i słonecznych chwil, które dają nam energię do działania, z drugiej jednak, dopiero co budzimy się z zimowego lenistwa szczególnie po tak zimnej majówce. Niejednokrotnie, podejmując się wyzwania odchudzania czy nawet zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zwiększając przy tym aktywność fizyczną, popełniamy najczęstszy błąd żywieniowy. Drastycznie ograniczone porcje czy eliminacja wybranych produktów spożywczych, w tym szczególnie tłuszczów, na dłuższą metę są nieracjonalne i mogą przyczynić się do wystąpienia niedoborów żywieniowych.
Po raz pierwszy w historii na świecie żyje więcej ludzi z nadwagą niż niedowagą – podaje Światowa Organizacja Zdrowia. Już dziś liczba osób otyłych przekroczyła 1 mld, a według szacunków World Obesity Federation do 2025 roku może się zwiększyć do jednej czwartej światowej populacji. Zapobieganie epidemii otyłości powinno bazować na edukacji, zwłaszcza dzieci i młodzieży, wspieranej przez prozdrowotną politykę państw.
Jeśli chcesz schudnąć i masz powyżej 65 lat, to wypróbuj dietę niskokaloryczną o większej ilości białka: jest najskuteczniejsza i najzdrowsza dla ludzi z tej grupy wiekowej, przekonują uczeni z Wake Forest University w Winston-Salem w USA.
Od jakości mikrobiomu jelitowego w dużej mierze zależy nasze zdrowie, a ma ona nie tylko związek z dietą, ale i poziomem aktywności fizycznej.