Liczba wyników: 1321
Kto powiedział, że święta wymagają uniformów i biretów? Okazuje się, że lubimy celebrować przeróżne czynności, cechy, istoty, zjawiska, etc. Mamy m. in. Dzień Bystrzaka, Toalet, Sprzątania Biurka. Osobną kategorię tworzą dni poświęcone jedzeniu. I tak obchodzimy Dzień Marchewki, Naleśnika, Ziemniaka, Grzyba, etc. 25. października zaś to data święta makaronu.
Twoje nawyki związane z jedzeniem mają wpływ na wagę. I nie chodzi jedynie o rodzaj posiłków, ale o pory ich jedzenia, czy inne przyzwyczajenia. Być może nieświadomie sabotujesz wysiłki utraty wadze, sprawdź, co może mieć na to wpływ.
Poziom zabezpieczenia warszawskich sieci WiFi jest niepokojąco słaby - alarmuje firma Kaspersky Lab Polska. Specjaliści z firmy przebadali w Warszawie ponad 3 500 sieci bezprzewodowych. Wszystkie sieci zostały znalezione podczas jazdy samochodem oraz spaceru.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że istnieje związek pomiędzy snem i masą ciała. Liczne badania dowiodły, że niedobór snu skutkuje zaburzeniami hormonalnymi, spowalnia metabolizm i sprzyja nadmiernemu jedzeniu. Teraz postanowiono dokładniej sprawdzić, jak niedosypianie przekłada się na przybieranie na wadze.
Kolejne badania potwierdzają ostrzeżenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące związku pomiędzy jedzeniem przetworzonego mięsa i podwyższonego ryzyka rozwoju różnych form raka. Teraz ustalono, że takie produkty sprzyjają pojawieniu się raka piersi.
Na pomysł pomocy pieniężnej dla cywilów, którzy stracili wzrok podczas wojny wpadli posłowie Samoobrony. Jeśli ustawa wejdzie w życie, osoby ociemniałe będą dostawać 500 zł miesięcznie – podaje Życie Warszawy.
Uczeni wiążą stan naszego zdrowia psychicznymego i funkcjonowania mózgu z określonym jedzeniem. Słynny kreskówkowy marynarz Popeye miał rację jedząc szpinak, to jedno z warzyw zawierających luteinę, która powstrzymuje mentalne starzenie się.
Coraz więcej z nas boryka się z chorobami dietozależnymi. Ich pojawienie się warunkowane jest najczęściej szybkim tempem życia, jedzeniem w pośpiechu i nieodpowiednim jadłospisem. To co jemy w ogromnym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Jak zatem zapobiegać chorobom dietozależnymi?
Ostatnio częściej mówi się o „emocjonalnym jedzeniu", które stanowi sposób na odreagowanie trudnych emocji. Jak się jednak okazuje, nie tylko negatywne uczucia kierują ludzi ku lodówce, poczucie szczęścia i radość także wiążą się z niezdrowymi zachowaniami żywieniowymi.
Nastała jesień, a wraz z nią wzrost zachorowań oraz zwiększone zakupy leków przeciw przeziębieniu i grypie. Według danych OSOZ wydatki Polaków na te leki w przeliczeniu na 1000 mieszkańców wzrosły we wrześniu o ponad 1 500 zł w stosunku do sierpnia 2009.