Liczba wyników: 1472
Osoby z cukrzycą typu 2, które piły sfermentowany napój herbaciany kombucha przez cztery tygodnie, miały niższy poziom glukozy we krwi na czczo niż wtedy, gdy podawano im napój placebo o podobnym smaku.
Diabetycy muszą regularnie kontrolować poziom glukozy, by odpowiednio reagować na jego nadmierne skoki lub spadki, ale okazuje się, że i osoby bez cukrzycy powinny uważać na niewłaściwe poziomy glukozy we krwi.
Jedzenie tzw. fast food to zawsze grzech przeciw zdrowiu, ale jeśli do niezdrowego posiłku doda się kawę efekty są jeszcze gorsze, ostrzegają uczeni z University of Guelph w Kanadzie.
Kontrolowanie poziomu cukru we krwi w ciągu pierwszego roku od diagnozy zmniejsza częstość występowania poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Co więcej, ustalono też, że im bardziej poziom glukozy we krwi pacjenta zmieniał się w ciągu 12 miesięcy po postawieniu diagnozy, tym większe było prawdopodobieństwo wystąpienia groźnych zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Napój zawierający monoester ketonowy - nowy popularny suplement diety - może poprawić glikemię i zapobiec stanom przedcukrzycowym.
Najnowsze wyniki badania na temat cukrzycy (Diabetes Awareness Survey) przeprowadzone w 8 krajach Unii Europejskiej[1] pokazują, że większość społeczeństwa zarówno w Polsce jak i w Europie nie ma wystarczającej wiedzy na temat cukrzycy.
Zastąpienie cukru sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje nasilenia odczuwania głodu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Nie należy całkowicie rezygnować z cukru w diecie – przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny nie tylko w słodyczach, ale również w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek.
Z punktu widzenia zdrowotnego nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym. Może prowadzić do licznych chorób, tym łatwiej, że bywa, iż nasz organizm uzależnia się od cukru.
Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną próchnicy oraz może prowadzić do otyłości. Sposobem ograniczenia spożycia cukru dodanego w diecie jest jedzenie owoców i warzyw zamiast słodkich przekąsek czy deserów. Owoce i warzywa dostarczają niewiele kalorii oraz są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.