Liczba wyników: 75
W letnie upały ponad połowa Polaków nie będzie mogła się delektować lodami i schłodzonymi napojami. Wszystko przez nadwrażliwość zębów, która powoduje przeszywający ból przy kontakcie z zimnem.
Rozpoczął się majowy długi weekend - w tym roku wyjątkowo długi. Wolne dni przypadają bowiem we wtorek i czwartek, co skłoniło wielu Polaków do rozszerzenia tego okresu również na pozostałe dni tygodnia. A ponieważ zapowiada się piękna pogoda, chętnie spędzimy wolne dni na świeżym powietrzu - w ogrodzie czy na działce, w towarzystwie rodziny i znajomych. Majowy weekend to także początek sezonu grillowego.
Kawowi smakosze mówią, że przygotowanie espresso przypomina malowanie obrazu - na ostateczny efekt ma wpływ kompozycja wielu kolorów. Podobnie jest w przypadku kawy, gdzie aromat każdej filiżanki zależy od szeregu czynników. Podstawowa wiedza z tej dziedziny pozwoli nam przygotować małą czarną, której smak przywoła klimat włoskiej kafejki.
Sposób odżywiania się ma znaczenie nie tylko dla codziennego samopoczucia i efektywności funkcjonowania organizmu. Dieta jest także nie bez znaczenia przy zmaganiu się z rozmaitymi chorobami - m. in. zapaleniem wątroby.
Zakazany owoc smakuje najlepiej. Tej zasadzie wierni są również miłośnicy kulinarnych rozkoszy. Nadmiar kalorii i niska wartość odżywcza to nieodłączny element źle skomponowanej diety. Podpowiadamy jak połączyć przyjemne z pożytecznym, stawiając na zdrowe i smaczne przekąski.
W lipcu minęła 100. rocznica urodzin i 15. śmierci jednej z najsłynniejszych gwiazd polskiej rewii, choreografki, aktorki a także piosenkarki. Loda Halama przygodę z aktorstwem rozpoczęła w 1927 roku, jeszcze w czasach kina niemego. Wspomnieniowy cykl filmów z jej udziałem przygotowało Kino Iluzjon Filmoteki Narodowej.
12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady - niekwestionowanej królowej słodyczy, pokusy, której nie mogą się oprzeć nawet najwytrwalsi w swoich dietetycznych postanowieniach. Pysznie intensywna, rozpływająca się w ustach, niebiańska, gorąca, z mlekiem, w tabliczkach, nadziewana...
Nowe badania nad związkiem między śmiertelnością a sposobem odżywiania się wykazały, że jedzenie zdrowej żywności nawet w podeszłym wieku może znacznie zwiększyć długość życia. Jak twierdzą uczeni, osoby starsze, które często sięgają po owoce, warzywa, drób, niskotłuszczowe przetwory mleczne i produkty pełnoziarniste, żyją średnio 10 lat dłużej niż ci, którzy jedzą mniej zdrowej żywności tego rodzaju.
Przynajmniej w Japonii. Tamtejsi mężczyźni ruszyli do kuchni i chętnie w niej pozostają długie godziny. Gotowanie stało się dla dojrzałych panów hobby i sposobem na randkę.
Nazywana najstarszym i najsłynniejszym napojem świata, zielona herbata staje się coraz bardziej doceniana. We wschodniej Azji właściwości profilaktyczno-lecznicze tego napoju były znane już 5000 lat temu, a dopiero trzy wieki temu zaczęli się do niej przekonywać Europejczycy. Teraz liście zielonej herbaty królują w kuchni, lecznictwie, a ostatnio także w kosmetologii. Coraz częściej ekstrakt z zielonej herbaty można znaleźć w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Co sprawia, że zielona herbata potrafi jednocześnie wzmocnić nas od środka i zregenerować na zewnątrz?