Liczba wyników: 2263
Wiele powikłań w stosowaniu leków związanych jest z niekorzystnym działaniem żywności na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków z organizmu - ostrzega Instytut Żywienia i Żywności. Niektóre z tych interakcji są bardzo groźne i mogą prowadzić nawet do zaburzeń rytmu serca, gwałtownego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi albo hipotonii ortostatycznej. Interakcje leków z żywnością mogą istotnie pogorszyć skuteczność leczenia, wydłużyć okres hospitalizacji oraz w konsekwencji zwiększyć jego koszty.
Osoby dojrzałe i starsze należą do grupy wysokiego ryzyka doświadczenia toksyczności leków, ale młodsi również mogą doznać tu licznych objawów. Toksyczność leków jest poważnym problemem już dla ludzi w piątej i szóstej dekadzie życia - mówi Mukaila A. Raji, szef geriatrii na University of Texas Medical Branch w Galveston.
Europejczycy chcą, aby Unia Europejska powstrzymała przenoszenie poza Europę strategicznych prac badawczo-rozwojowych, innowacji i produkcji wyrobów żywnościowych, farmaceutycznych i ochrony zdrowia – wynika z badań TNS NIPO.
W krajach rozwijających się około 1/3 środków farmaceutycznych to podróbki. W Rosji fałszywe medykamenty stanowią 10 proc. procent, w Wielkiej Brytanii tylko 1 proc.. W państwach europejskich- jak podaje raport Komisji Europejskiej- w ubiegłym roku skonfiskowano pół miliona farmaceutyków, stanowcza ich większość (75 proc.) była importowana z Indii, 7 proc. z Egiptu, 6 proc. z Chin, pozostałe z Tajlandii, Indonezji, bądź Argentyny.
Leki generyczne to mniej kosztowne kopie medykamentów innowacyjnych, których nie obejmuje już, z powodu upływu terminu, ochrona patentowa. W szybkim tempie zyskują one popularność na rynku farmaceutycznym. Obecnie stanowią już około 62% sprzedaży w aptekach.
Od początku roku Główny Inspektorat Farmaceutyczny wycofał już dziesięć wprowadzających chorych w błąd reklam leków. W Polsce nie ma dotychczas wspólnego kodeksu etycznego, który obowiązywałby wszystkie spółki farmaceutyczne.
Wiele osób ma obawy dotyczące zdrowia, szczególnie podczas pandemii COVID-19, bo wirus może być groźniejszy dla tych, którzy już zmagają się z jakimiś problemami zdrowotnymi. Okazuje się, że bardziej narażeni na zwiększone ryzyko poważnych powikłań w przypadku zarażenia koronawirusem są pacjenci z nadciśnieniem
Prawdopodobieństwo konieczności leczenia farmakologicznego w celu kontroli nadciśnienia wydaje się być zwiększone u pijących kawę.
Dotychczas zidentyfikowano już wiele czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego, a co najmniej cztery z nich są bezpośrednio związane z nawykami żywieniowymi. Warto podjąć kroki z zakresu profilaktyki, ponieważ dolegliwość zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca, niewydolności serca oraz nerek.
Jako często przypominają specjaliści lepiej jest zapobiegać chorobom niż je leczyć. Tą zasadę potwierdzają brytyjscy naukowcy.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość