Liczba wyników: 413
Picie słodzonych napojów, szczególnie napojów dietetycznych, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem depresji u ludzi dorosłych, tymczasem picie kawy miało związek z nieco zmniejszonymz zagrożeniem tą chorobą.
Ekstrakty z liści miłorzębu (Ginko biloba) mogą chronić komórki przed uszkodzeniem wynikającym z promieniowania. Dzięki temu będzie można zmniejszyć skutki uboczne u pacjentów poddawanych radioterapii.
Polacy nie gęsi i swoje piosenki świąteczne mają. Mimo, że większość utworów związanych z Bożym Narodzeniem jakie obecnie słyszymy w stacjach radiowych, wykonywana jest w języku Szekspira, jednak nie brakuje też polskich kompozycji.
Nowe analizy pokazują, że zielone przestrzenie miejskie mają wpływ na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci.
Dziś o godzinie 9:50 powitaliśmy astronomiczną jesień. Jesiennie zrobiło się także za oknem i choć prognozy zapowiadają cieplejsze dni, pora na niemal rok pożegnać się z latem. Jesień to jednak bardzo piękna pora roku - warto się nią cieszyć - mamy na to czas do 22 grudnia, kiedy to o 05:19 rozpocznie się astronomiczna zima.
Słodkie napoje, np. te gazowane, ale także stuprocentowe soki, mogą zwiększać ryzyko niektórych nowotworów.
Ciągłe korzystanie ze smartfona może sprzyjać rozwojowi chorób kciuka, ostrzegają włoscy i hiszpańscy eksperci.
Dla naszej wagi znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale też ile i kiedy. Podczas posiłków o różnych porach dnia warto częstować się różnymi produktami.
Trudno przecenić wpływ diety na nasze zdrowie i szanse na długie życie - od dawna jasne jest, że to, co nakładamy na talerz, bezpośrednio oddziałuje na nasz wygląd i samopoczucie. Od kilkudziesięciu lat zaś wybór jadłospisu przyprawia o ból głowy, bo kiedyś jadło się to, co było, a teraz to, na co ma się ochotę. Przy tym wszystkim przemysł spożywczy szuka oszczedności i dokłada do produktów przeróżne, nie zawsze zdrowe substancje. Nowe badania pokazują, że trzeba zmniejszyc ilość słodkich napojów i soków owocowych, jeśli chce się dłużej żyć.
Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy?
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość