Liczba wyników: 12092
Znajdujący się w winie związek o nazwie resweratrol może sprzyjać zmniejszeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Picie znacznych ilości alkoholu może zwiększyć ryzyko raka wątroby. Okazuje się jednak, że kawa pomaga je obniżyć.
Nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do kaca i bólów głowy, zmęczenia oraz nudności. Picie alkoholu ma również związek z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym z chorobami serca, marskością wątroby i zaburzeniami odporności. Jednym ze sposobów uniknięcia tych konsekwencji jest oczywiście ograniczenie picia napojów wyskokowych, jednak uczeni z Chin znaleźli sposób łagodzenia kaca i innych niepożądanych skutków - genetycznie zmodyfikowany probiotyk.
W tym roku jesienna edycja „Żółtego Tygodnia” rozpocznie się 3. i potrwa do 14. października. To już XXIII edycja ogólnopolskiej akcji adresowanej do wszystkich zainteresowanych profilaktyką wirusowego zapalenia wątroby typu A i typu B. Do punktów szczepień na terenie całego kraju mogą się udać osoby, które rozpoczęły cykl szczepień wiosną, ale do podjęcia profilaktyki organizatorzy zachęcają szczególnie osoby dotychczas niezaszczepione.
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.
Od jakiegoś czasu świat medyczny bada antyrakowe właściwości kwasu acetylosalicylowego, leku powszechnie znanego pod popularnymi markami handowymi takimi jak aspiryna czy polopiryna. Jego niewielkie dawki bowiem mogą osłabić ryzyko różnych form raka.
Wirusowe zapalenie wątroby dotyczy 325 milionów ludzi na całym świecie. Trzeba więcej zrobić, aby zwalczać zagrożenia, na jakie narażona jest światowa populacja z powodu rozprzestrzeniania się wirusa tej choroby, apelują eksperci.
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby cechuje się gromadzeniem się tłuszczu w tym organie i wiąże się z otyłością, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem i zaburzeniami lipidowymi. Nieleczona choroba może prowadzić do marskości wątroby, a więc i zagrażających życiu konsekwencji. Przyczyny problemu obejmują zarówno niezdrowy styl życia, czyli jedzenie zbyt dużej ilości tłustych i bogatych w cukier potraw oraz braku ruchu, jak i czynniki genetyczne.
Liczba zgonów z powodu chorób wątroby wzrosła o 400 procent w ciągu ostatnich 40 lat, informuje brytyjska organizacja charytatywna.
Nielakoholowe stłuszczenie wątroby to jeden z najpowszehcniejszych przewlekłych problemów z wątrobą na świecie. Teksańscy uczeni odkryli, że pomocny w jej kontrolowaniu może być związek naturalnie występujący w roślinach.