Liczba wyników: 4184
Zapotrzebowanie na energię zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej czy uwarunkowań genetycznych. Szacuje się, że u większości ludzi zapotrzebowanie na energię pochodzącą z węglowodanów plasuje się na poziomie 45–55 proc. Chodzi przede wszystkim o węglowodany złożone, ale w tej kategorii mieszczą się również cukry proste. Ich spożycie należy zwiększać w zależności od aktywności fizycznej czy intelektualnej.
Menopauza może sprawić, że kobiety czują się, jakby nie miały kontroli nad własnym ciałem. Na szczęście istnieją sposoby, aby złagodzić jej objawy i niekoniecznie musi chodzić o farmaceutyki, pewne modyfikacje w codziennym stylu życia pomagają uśmierzyć dotkliwe symptomu klimakterium.
Nadwaga sama w sobie jest czynnikiem sprzyjającym różnym dolegliwościom. Osoby z nadmiarem kilogramów cechują się wyższym ryzykiem rozmaitych zaburzeń metabolicznych.
Zapalenie zatok jest uciążliwe i bardzo nieprzyjemne. Sprawdź, jak możesz zmniejszyć ryzyko infekcji.
Nadciśnienie to jeden z głownych czynników prowadzących do chorób sercowo-naczyniowych, a one odpowiadają aż za jedną trzecią śmierci na całym świecie.
Zazwyczaj o stopy dbamy w dwóch przypadkach: małych dzieci, aby prawidłowo się rozwijały i seniorów, gdy ból stóp uniemożliwia sprawne poruszanie się. Z jakimi dolegliwościami zgłaszają się seniorzy do gabinetu podologa i ortopodologa? Jak prawidłowo dbać o stopy, aby cieszyć się zdrowiem i sprawnością przez całe życie?
Nie jest łatwo zachować optymizm. Wielu ludzi ma skłonności do zamartwiania się tym, co było jest lub będzie. Choć z naszej natury (w dużym stopniu) wynika, że o radość jakoś trudniej, można popracować na tym, by jej częściej doświadczać. Zobacz, jak niewiele trzeba, by poprawić sobie humor.
43 proc. Polaków wie, że zgaga i refluks to nie to samo. Jednocześnie 40 proc. ankietowanych nie potrafiło określić czy są to pojęcia tożsame a 17 proc. traktuje je wymiennie – wynika z badania TNS OBOP.
Jak wynika z badań opublikowanych w magazynie „Lancet", na szczycie listy niepełnosprawności, na jakie cierpią starsi mieszkańcy krajów słabo i średnio rozwiniętych krajów, jest demencja.
Najczęściej nie kojarzymy sobie złego samopoczucia lub konkretnego schorzenia z pokarmami, które spożywamy na co dzień. Tymczasem jakość tego, co spożywamy ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu, zarówno na poziomie psychicznym jak i fizycznym. Niestety, zwykle reakcja spowodowana pokarmem występuje z pewnym opóźnieniem, np. po kilkunastu lub kilkudziesięciu godzinach i nie jest swoista - to znaczy, nie zawsze tak samo reagujemy na spożycie danego produktu. Stąd też eksperci w dziedzinie odżywiana określają czasem opisywane zjawisko ukrytą nietolerancją pokarmową.