Liczba wyników: 734
Spożycie soków owocowych w Polsce stale wzrasta. Jak pokazuje raport AIJN, Polacy wypili w 2016 roku 543 miliony litrów soków owocowych – czyli równowartość pojemności 217 basenów olimpijskich. Mimo stosunkowo małej konsumpcji, pozostajemy liderem spożycia tych produktów wśród krajów Europy Środkowo-Wschodniej.
Niezwykłe właściwości aloesu i winogrona znane są od tysiącleci. Obie rośliny znakomicie wpływają na nasze samopoczucie i organizm, a także chronią przed wieloma dolegliwościami zdrowotnymi.
Wśród codziennie spożywanej porcji owoców powinny znaleźć się jabłka lub sok jabłkowy –radzą dietetycy.
Naukowcy z the University of Massachusetts Lowell odkryli, że jabłka i sok jabłkowy mają niebagatelny wpływ na podwyższenie aktywności mózgu.
Warto mieć w domu aloes, stanowi pomocny składnik zestawu pierwszej pomocy. Żel z liści rośliny pomaga m. in. na oparzenia, oparzenia słoneczne i otarcia. To nie wszystkie lecznicze właściwości aloesu, jest też skuteczny przy problemach żołądkowo-jelitowych i nie tylko.
Receptury kosmetyków oparte są na sprawdzonych od wieków naturalnych ekstraktach roślinnych: z alg, aloesu, rumianku i cytryny. Ważnymi składnikami kosmetyków są również witaminy A, E i B5 zapewniające skórze młodość i piękny wygląd.
Suszone śliwki zalewane gorącą wodą, tarty burak, czy sok z kiszonej kapusty - aby pozbyć się zaparcia, niejeden z nas jest w stanie wiele znieść. Nie zawsze jednak takie poświęcenie przynosi upragniony efekt. Jak więc skutecznie walczyć z tą dolegliwością?
Łączenie soków owocowych z określonymi lekami może być niebezpeiczne. Zobacz, dlaczego.
Sok z borówki brusznicy zmniejsza ciśnienie oraz poziom glukozy i tłuszczów, czytamy w magazynie Nutrition.
Sok wiśniowy, wypijany regularnie, może poprawić zdolności poznawcze seniorów, wynika z niewielkich badań uczonych z University of Delaware w Newark.