Liczba wyników: 2098
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, a przeciętny Polak kupuje więcej herbaty niż Czesi czy Niemcy. Oprócz funkcji napoju, herbata posiada również inne, ciekawe zastosowania. Jakie?
Korzystając z piekarnika najczęściej uzywamy dwóch funkcji, czyli ustawienie temperatury i czasu pieczenia. Tymczasem wiele osób prawdopodobnie posiada w domu urządzenia o wielu funkcjach ułatwiających przygotowywanie potraw. Na jakie zwrócić uwagę, które z nich szczególnie warto wykorzystać?
Oprócz pamiątek z wakacyjnych wojaży przywozimy „garść wspomnień”. Wśród nich pojawiają się urlopowe smaki. W końcu to właśnie jedzenie nadaje kształt określonej społeczności. Sprawdźmy zatem, które przysmaki mają bogatą historię, a ich znaczenie jest głęboko zakorzenione w kulturze. Przy najbliższej nadarzającej się okazji musicie ich skosztować.
Czasem doświadczamy objawów, które nie są zbyt uciążliwe na codzień, więc nie staramy się sprawdzić, z czego wynikają. Tymczasem niektóre takie symptomy mogą świaczyć o poważnych kłopotach zdrowotnych. Nie zwlekaj z wizytą u lekarza, jeśli doświadczasz tych objawów.
Przebacz osobie, która zrobiła ci przykrość - poprawisz sobie w ten sposób nie tylko nastrój, ale także zdrowie fizyczne i psychiczne.Okazuje się bowiem, że zawarte w Biblii nakazy przebaczania są korzystne nie tylko dla winowajcy, ale także (a może przede wszystkim) dla przebaczającego.
Nie trzeba wyjątkowej kondycji, ani wielu godzin treningu za sobą, by udać się na przejażdżkę rowerową. Wycieczki na rowerze nie muszą też mieć tak intensywnego charakteru, jak Tour de France. Jazda jest bardzo przyjemną i pożyteczną aktywnością.
Bezskutecznie starasz się zrzucić wagę? Wydaje ci się, że przestrzegasz zasad zdrowego żywienia, ale mimo to nie udaje ci się odchudzić? Być może za ten stan rzeczy odpowiadają inne czynniki i pomimo wysiłków, nie uzyskujesz spodziewanych efektów, bo nie bierzesz pod uwagę nieco mniej znanych uwarunkowań całego procesu.
Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. I chociaż coraz częściej pojawiają się w menu Polaków, to wciąż jemy ich znacznie mniej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Jak pokazują badania, korzyści płynących ze spożycia ryb jest wiele – są m.in. źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają zdolności intelektualne, chronią nasze stawy i kości, a nawet zwiększają płodność! Mają też dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego i wzmacniają naszą odporność, której potrzebujemy szczególnie teraz, w okresie jesienno–zimowym.
Według Światowej Organizacji Zdrowia dostarczamy sobie zbyt dużo cukru w diecie i więcej energii powinniśmy zyskiwać z innych składników odżywczych. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ cukier nie znajduje się jedynie w produktach, które kojarzymy jako słodkie, np. słodyczach, ale „ukryty" jest w rozmaitych artykułach, m. in. ketchupie, sosach, etc. Warto jednak szczególnie uważać na ilość cukru w diecie, bo jego nadmiar może silnie zaburzać pracę organizmu.
Wiosna to najlepszy okres na uzupełnienie niedoborów witamin, które mogły pojawić się w naszym organizmie podczas srogiej zimy. Ta pora roku to także świetny moment na wprowadzenie zdrowych zmian do diety i przygotowanie swojej sylwetki do lata. Nawet jeżeli nie mamy problemów z nadwagą, to warto zadbać o swój organizm i… regularnie pić zieloną herbatę.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość