Liczba wyników: 3616
Osoby z wyższym poziomem aktywności nerwowej mogą łatwiej tracić na wadze, uwązają badacze z Baker IDI Heart & Diabetes Institute w Melbourne.
Dostarczanie sobie odpowiedniej dawki witaminy E zmniejsza stres oksydacyjny w układzie odpornościowym.
Nowe badania sugerują, że starsze kobiety, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą obniżyć ryzyko raka jelita grubego, żołądka i gardła.
Według zaleceń Światowej Organizacji zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika przez dorosłą osobę powinno wynosić 27-40g. Przeciętna dieta Polaka zawiera tylko 10g błonnika.
Wzrost decyduje nie tylko o tym, jaką mamy sylwetkę, ale też jest związany z określonymi aspektami zdrowotnymi.
Na zapalenie układu moczowego choruje, przynajmniej raz w życiu, aż 40-50% kobiet. Niestety, wymarzone wakacje mogą się dla nas skończyć bólem podbrzusza, ostrym pieczeniem przy oddawaniu moczu i permanentnym siedzeniem w toalecie.
Stres przyspiesza starzenie się układu odpornościowego, więc potencjalnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka, choroby sercowo-naczyniowe i choroby spowodowane infekcjami takimi jak COVID-19.
Wbrew stereotypom o "wymrażaniu" drobnoustrojów zima to czas sprzyjający infekcjom - zarówno obejmującym swoim działaniem większą część organizmu, jak i tym, które dotykają pojedynczych układów, w tym układu moczowego.
Grasica odgrywa zasadniczą rolę w rozwoju układu immunologicznego, bowiem wytwarza ważne komórki odpornościowe. Jednak stan tego kluczowego organu pogarsza się z wiekiem, a ponadto jest on podatny na uszkodzenia w wyniku transplantacji. Starzejąca się grasica często obniża odporność osób starszych na takie infekcje jak np. grypa, a chorzy poddani przeszczepowi szpiku kostnego, w ramach na przykład leczenia nowotworu krwi, mogą doznać uszkodzenia grasicy, co ma wpływ na układ immunologiczny.
Pozytywne nastawienie może poprawić twój układ odpornościowy i pomóc wydłużyć życie.