Liczba wyników: 2760
Cukier jest wszechobecny, jeśli chodzi o współczesną dietę, tymczasem ma wiele negatywnych konsekwencji dla naszego zdrowia, w tym może osłabić działanie układu odpornościowego.
Ci, którzy codziennie serwują sobie niewielkie ilości alkoholu, pomagają w funkcjonowaniu swojego układu odpornościowego.
Warzywa i owoce intensyfikują reakcję organizmu na zagrożenia i zmniejszają ryzyko infekcji.
Dodanie większej ilości błonnika do codziennej diety pomaga układowi odpornościowemu zwalczyć infekcje.
Osoby pozostające w nieszczęśliwym małżeństwie mają wyższe ryzyko problemów z układem krążenia.
Uważność pozwala na osłabienie objawów stresu pourazowego u osób, które przeżyły nagłe zatrzymanie krążenia (NZK).
Wielu ludzi dziś już wie, że jedzenie ciemnego chleba przynosi organizmowi więcej pożytku niż spożywanie białego pieczywa. Okazuje się jednak, że podobna zależność jest w przypadku ryżu - jego brązowa odmiana jest bardziej polecana niż biały, puszysty rodzaj tej potrawy. Brązowy ryż okazuje się skuteczny w profilaktyce chorób układu krążenia.
Nagłe zatrzymanie krążenia to stan, przy którym serce przestaje pracować prawidłowo a w wyniku tego ustaje krążenie krwi i pojawia się niedotlenienie organizmu. W następstwie takiej sytuacji po upływie około czterech minut dochodzi do nieodwracalnych zmian w centralnym układzie nerwowym. Dlatego dobrze jest mieć świadomość jak w takiej sytuacji postępować by uratować komuś życie.
Drobne cząsteczki zanieczyszczeń powietrza mogą mieć szereg skutków dla zdrowia, a ekspozycja na ich wysokie stężenia jest czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Nowe badania prowadzone przez medyków z Massachusetts General Hospital (MGH) pokazują, że cząstki te są szkodliwe dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego - aktywują produkcję komórek zapalnych w szpiku kostnym, co prowadzi do zapalenia tętnic.
Sen jest istotnym aspektem życia człowieka, a głęboki sen ma szczególne znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia. W tej fazie mózg regeneruje się i wydaje się, że reszta organizmu również.