Liczba wyników: 642
Nawet godzinę po zatrzymaniu akcji serca niektórzy pacjenci, którzy powrócili do żywych dzięki resuscytacji krążeniowo-oddechowej (CPR), mieli wyraźne wspomnienia doświadczenia śmierci, a ich aktywność mózgowa, gdy byli nieprzytomni, miała związek z myślami i pamięcią.
Podobnie jak wszyscy inni, osoby cierpiące na napady lękowe (ataki paniki) doświadczają w swoim życiu prawdziwego stresu. Bywa, że muszą zmienić pracę, czy kłócą się ze swoimi współmałżonkami. Teraz sprawdzono, w jaki sposób stres wpływa na objawy paniki i okazuje się, że określone rodzaje stresujących wydarzeń życiowych powodują stopniowe narastanie objawów zaburzeń w kolejnych miesiącach, a nie natychmiastowe nasilenie.
Według międzynarodowego zespołu ekspertów czas zmienić sposób myślenia o żywności ultraprzetworzonej.
Sprawdzono, jaki jest związek używaniem leków przeciwnadciśnieniowych a rozwojem otępienia u osób starszych.
Istnieje związek pomiędzy przewlekłym stresem, łagodnymi zaburzeniami poznawczymi i chorobą Alzheimera. U osób w wieku 18-65 lat, u których wcześniej zdiagnozowano przewlekły stres i depresję, częściej rozpoznawano też wspomniane problemy poznawcze.
Izolacja społeczna i samotność wiążą się z około 30 proc. wyższym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu albo śmierci z ich powodu.
Clostridium difficile powoduje najczęstsze i najniebezpieczniejsze zakażenia szpitalne na całym świecie. Osoby leczone antybiotykami są obarczone podwyższonym ryzykiem, ponieważ leki te zaburzają równowagę mikrobiologiczną jelit, ale badania wykazały również związek pomiędzy ciężkimi zakażeniami C. difficile a stosowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych.
Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety o niskiej zawartości glutenu, mimo że nie mają nietolerancji tego składnika. Trend wywołał debatę na temat tego, czy odżywianie się tego rodzaju jest dobre dla ludzi bez alergii. Teraz przyjrzeli się sprawie między innymi naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Wiele osób codziennie sięga po napoje dosładzane cukrem, co może zagrozić zdrowiu wątroby. Właśnie sprawdzono związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych cukrem i sztucznie słodzonych a występowaniem raka wątroby i przewlekłych chorób tego narządu u kobiet.
Przez ponad dwie dekady regularnie badano spożywanie różnych produktów, zwracając szczególną uwagę na nieodżywcze substancje słodzące powszechnie występujące w sztucznych słodzikach. Jak się okazało, długotrwałe spożywanie aspartamu, sacharyny i napojów dietetycznych było powiązane ze zwiększonymi ilościami tłuszczu w jamie brzusznej i w mięśniach.