Liczba wyników: 1414
Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie owoce mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.
Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie warzywa mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.
Limit dziennej dawki kalorii pochodzącej z cukrów nie powinien wyższy niż 10 procent. WHO rekomenduje jednak, by nie przekraczać już 5 proc. całkowitej liczby kalorii.
Żywności brakuje jest więc coraz droższa. Po trzech miesiącach spadku światowe ceny znów drastycznie wzrosły - informuje FAO. Jednym z powodów jest susza, niszcząca uprawy w USA.
Komisja Europejska zatwierdziła rozporządzenie dopuszczające stosowanie glikozydów stewiolowych w charakterze słodzika w produktach spożywczych na terenie UE. Stewia to niewielki krzew pochodzący z Ameryki Południowej, którego liście zawierają bardzo słodkie związki zwane stewiozydami. Dzięki swoim właściwościom mogą być stosowane do słodzenia, są bowiem znacznie słodsze i zdrowsze od sacharozy.
Nowe badania sugerują, że u chorych na cukrzycę typu 2 z niebezpiecznie niskim poziomem cukru we krwi może wystąpić zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Osoby z cukrzycą typu 2, które piły sfermentowany napój herbaciany kombucha przez cztery tygodnie, miały niższy poziom glukozy we krwi na czczo niż wtedy, gdy podawano im napój placebo o podobnym smaku.
Diabetycy muszą regularnie kontrolować poziom glukozy, by odpowiednio reagować na jego nadmierne skoki lub spadki, ale okazuje się, że i osoby bez cukrzycy powinny uważać na niewłaściwe poziomy glukozy we krwi.
Jedzenie tzw. fast food to zawsze grzech przeciw zdrowiu, ale jeśli do niezdrowego posiłku doda się kawę efekty są jeszcze gorsze, ostrzegają uczeni z University of Guelph w Kanadzie.
Kontrolowanie poziomu cukru we krwi w ciągu pierwszego roku od diagnozy zmniejsza częstość występowania poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Co więcej, ustalono też, że im bardziej poziom glukozy we krwi pacjenta zmieniał się w ciągu 12 miesięcy po postawieniu diagnozy, tym większe było prawdopodobieństwo wystąpienia groźnych zdarzeń sercowo-naczyniowych.