Liczba wyników: 2711
Obecnie dostęp do żywności jest niemal nieograniczony. W sklepach możemy sięgnąć po setki artykułów. Do wyboru mamy różne produkty, smaki czy rodzaje opakowań. Niestety nadmiar powoduje, że czasem marnujemy żywność, a w efekcie wydane na nią pieniądze. Nie wszyscy zdają sobie sprawę również z tego, że jej wyrzucanie to realny koszt, jaki musi ponieść środowisko naturalne. Dlatego najlepiej racjonalnie gospodarować jedzeniem. Jeśli jednak zdarzy się, że kupimy go za dużo, wtedy warto włączyć kreatywność i spróbować zrobić „coś” z „niczego”.
Sery to ważny element powszechnie polecanego śródziemnomorskiego sposobu odżywiania się. Włoscy uczeni postanowili sprawdzić, jakie właściwości mają sery.
Rośliny strączkowe to wspaniałe źródło wartości odżywczych, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jednym z najcenniejszych ziaren należących do tej grupy jest soczewica. Jej bardzo wysoka zawartość białka sprawiła, że szczególną popularność zyskała wśród wegetarian i wegan.
Hummus to tradycyjna pasta z ciecierzycy, która jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego Wschodu. W Polsce z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a w Internecie można znaleźć bardzo wiele przepisów na jej samodzielne wykonanie oraz pomysłów na jej wykorzystanie w różnego rodzaju potrawach. Niektórzy uważają hummus za dodatek typowo wegetariański, ale pasta świetnie sprawdza się także w diecie mięsożerców.
Od wieków sny traktowano jako źródło wskazówek co do kierunku, w jakim powinniśmy podążać, czy tego, jak będzie wyglądała nasza przyszłość. Naukowcy badający treści naszych marzeń sennych nie potrafią jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie o ich sens, wiadomo jednak, że wśród rozmaitych snów, są takie, które powtarzają się szczególnie często i mogą odzwierciedlać określone stany emocjonalne.
Starożytna praktyka i dzisiaj ciągle jest popularna, bo pomaga zachować dobrą formę fizyczną i pozwala zadbać o pozytywny stan umysłu.
Sezon na truskawki w pełni. Te małe, słodkie, czerwone owoce to rarytas, na który czekamy cały rok. Mają wiele witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze samopoczucie i sprawiają, że stajemy się zdrowsi. Czy warto więc w truskawkowym okresie najeść się ich na cały rok?
Cukry to pewien typ węglowodanów w jedzeniu i piciu. Są nam potrzebne, bo zapewniają glukozę, która daje organizmowi energię. Są jednak cukry występujące w pożywieniu naturalnie i takie, które dodaje się do niego, by poprawić jego smak.
Do Polaków coraz bardziej dociera świadomość niskiej emerytury w przyszłości. Według badań Prudential Family Index, dominującą postawą wobec oszczędzania na przyszłość jest obawa, że na emeryturze będziemy żyć krótko, albo wcale jej nie dożyjemy.
Jeśli reklamy na ciebie „działają", to tego z powodu, że umiejętnie pomijają aktywność racjonalnych regionów mózgu.