Liczba wyników: 1058
Lampka wina czy kieliszek koniaku same w sobie nie są niczym złym, trzeba jednak pamiętać, że nawet niewielka ilość alkoholu w połączeniu z przyjmowanymi stale lub okresowo lekami może spowodować poważne problemy zdrowotne, wzmocnić lub przeciwnie - zahamować działanie leku.
Ministerstwo Zdrowia przygotowało rewolucyjną zmianę w systemie finansowania służby zdrowia - wynika z doniesień "Dziennika". Za rok oprócz obowiązkowej składki będzie można wykupić również dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne za około 7-10 złotych miesięcznie.
Właściwości zdrowotne witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu są szeroko znane. A co z zastosowaniem w kosmetologii? Nie wszyscy wiedzą, że witamina C odpowiada za sprawne wytwarzanie w organizmie kolagenu, który jest głównym składnikiem skóry. Co z tego wynika...
Eksperci z Centrum im. Adama Smitha uważają, że warto zlikwidować składkę na ubezpieczenie zdrowotne, zaś wszystkie szpitale i przychodnie sprywatyzować poprzez publiczne aukcje. Obywatele mieliby zagwarantowaną podstawową opiekę zdrowotną dzięki wykupieniu abonamentu w firmie ubezpieczeniowej.
Pieprz Cayenne (pieprz kajeński) nazywany jest często królem przypraw. To z pewnością zasługa jego intensywnego zapachu oraz wysublimowanego smaku. Ma on jednak także właściwości zdrowotne - w małych ilościach wpływa korzystnie na przemianę materii oraz obniża poziom cholesterolu.
Chrapanie to poważna dolegliwość, dotykająca coraz więcej ludzi. Jego skutki mogą być bardzo poważne - zarówno społeczne, jak i zdrowotne. Niewiele osób wie, że w walce z chrapaniem pomocna może okazać się wizyta u stomatologa.
Powszechnie znane są zdrowotne właściwości warzyw i owoców, w tym marchwi. Jej obecność w diecie przyczyni się jednak nie tylko do dobrej kondycji zdrowotnej, jest także polecana przez kosmetologów, dzięki niej możemy mieć ładną, zdrowo wyglądającą cerę.
Nie zwlekaj, idź na spacer. Korzyści zdrowotne wynikające z chodzenia kumulują się.
„Ryba wpływa na wszystko”, głosi hasło trwającej od połowy czerwca kampanii Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorzy chcą nakłonić konsumentów do umieszczenia w swoim jadłospisie produktów rybnych ze względu na zdrowotne właściwości żywności tego rodzaju.
Jogurt to produkt znany od wieków. Już 4 tysiące lat temu pili go Egipcjanie. Jego walory zdrowotne i smakowe szybko docenili mieszkańcy krajów bliskiej Azji, Afryki i Bałkanów. Obecnie ponad 30 procent ludzi na całym świecie regularnie pije jogurty.