Liczba wyników: 4466
Papryka chili może być pomocna w zapobieganiu raka jelita grubego. Jej główny składnik kapsaicyna, zmniejsza ryzyko zachorowania na ten rodzaj nowotworu.
Jak pokazują nowe badania, COVID-19 może prowadzić do uszkodzenia części żołądkowo-jelitowych.
Codziennie jedzenie orzechów włoskich to lepsze zdrowie jelit i niższe ryzyko chorób serca.
Kawa już od dawna jest uważana za jeden ze zdrowszych napojów, teraz do długiej listy korzyści z jej picia należy dopisać dbałość o mikroflorę jelitową.
Dieta śródziemnomorska chroni przed rozwojem raka w okrężnicy i odbytnicy.
Pacjenci, którzy przeszli raka jelit, mogą zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby dzięki jedzeniu orzechów.
Rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. Jest też jednym z najczęściej występujących w Polsce i niestety zbyt późno wykrywanych.
U pacjentów z zespołem jelita drażliwego objawom tej dolegliwości mogą również towarzyszyć symptomy depresyjne i zaburzenia lękowe. Z kanadyjskich badań wynika, że stosowanie probiotyków mogłoby złagodzić te objawy.
Stowarzyszenie Europacolon zaprasza do udziału w obchodach Miesiąca Świadomości Raka Jelita Grubego. W jego ramach 27 marca w Warszawie odbędzie się happening „Ocal chore miasto!". Patronat honorowy nad akcją objęli Hanna Gronkiewicz-Waltz oraz Bronisław Komorowski. W Polsce każdego roku na raka jelita grubego umiera ponad 8 tys. osób, a około 13 tys. zapada na tę chorobę.
Z badania Cancer Research UK wynika, że picie alkoholu zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego. Lampka wina kojarzy się raczej z dobrym wpływem na zdrowie i samopoczucie, jednak z badań wynika, że już jeden duży kieliszek wina dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego.