Liczba wyników: 404
Coraz bardziej interesujemy się zdrowym odżywianiem, zwracamy uwagę na codzienne menu i doceniamy ekologiczną żywność. Niestety nadal zdarza nam się popełniać większe i mniejsze dietetyczne grzeszki, które nie tylko utrudniają odchudzanie, ale w dłuższej perspektywie mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Nie proponujemy magicznej formuły, ale siedem prostych kroków, które mogą przedłużyć życie nawet o 40 lat, mówią uczeni. Okazuje się, że pewne nawyki dietetyczne i minimalizowanie czynników zagrażających zdrowiu stanowią dobry sposób na długowieczność.
Food trucki – coraz częściej widuje się je w różnych miejscach miast, a jeszcze tak mało o nich wiemy. Które danie cieszy się największą popularnością? W jaki sposób przygotowywane są dania? I dlaczego jedzenie z food trucka smakuje nam bardziej, niż w domu?
Ciasto i piwo to ostatnie rzeczy, które umieszcza się w diecie, jeśli chce się schudnąć. Tymczasem niektóre uznane za „klasyczne" dietetyczne przewinienia mogą w istocie pomóc w utracie na wadze. Niektóre są zaskakujące.
Problem otyłości dotyka coraz więcej polskich rodzin. Aby z tym walczyć, niezbędna jest odpowiednia edukacja żywieniowa, a niekiedy nawet pomoc specjalisty. Dlatego od 15 września do 15 listopada, w ramach specjalnego programu, Centra Dietetyczne Naturhouse na terenie całej Polski zapraszają całe rodziny do skorzystania z bezpłatnych badań składu ciała i ich analizy oraz konsultacji z dietetykiem.
Starasz się zachować zdrową dietę i zwracasz uwagę na to, co zawiera każdy posiłek, ale gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie jesteś w stanie jej zwalczyć? Takie dietetyczne potknięcia mogą zniweczyć wysiłki odchudzania, więc warto wiedzieć, dlaczego tak silna jest ochota na słodycze i inne przekąski oraz móc ją osłabić.
Zwyczaj podawania wina do uroczystego posiłku powoli zadamawia się w Polsce. Przygotowując przyjęcie i chcąc dopełnić danie trunkiem należy pamiętać, by zwrócić szczególną uwagę przy jego doborze. Faktem jest, że odpowiednio dobrany trunek z pewnością uświetni każdą potrawę, jednak ten nietrafiony może przyczynić się do dosłownej katastrofy kulinarnej.
3 marca w największych polskich miastach miała miejsce kolejna edycja ogólnopolskiej akcji Polskiego Towarzystwa Studentów Farmacji „Skonsultuj z Farmaceutą”. Atrakcji nie brakowało - bezpłatne badania profilaktyczne, konsultacje z zakresu chorób układu krążenia czy porady dietetyczne to zaledwie część tego, co przygotowali wolontariusze Stowarzyszenia.
Kong phad prik thai dam – takie danie oferował jeden z restauratorów skontrolowanych przez Inspekcję Handlową. Niestety, informował jedynie o egzotycznej nazwie, zamiast o polskiej i składnikach potrawy. Inspekcja Handlowa skontrolowała restaruracje serwujące potrawy zagranicznych kuchni. Do co trzeciej inspektorzy mieli zastrzeżenia – restauratorzy oszukują na wadze potraw czy składnikach.
Co trzeci Polak nie jada poza domem, seniorzy nie wychodzą na większe posiłki prawie wcale. Jeśli już się decydujemy na wyjście do restauracji, to połowa z nas wybiera tę, w której serwowane są dania kuchni polskiej. Jeśli zamawiamy danie na wynos, nadal najczęściej jest to pizza. Przy podejmowaniu decyzji o wyborze lokalu ważne są lokalizacja, smak i cena - wynika z raportu „Polska na talerzu 2014".