Liczba wyników: 1210
Przypadek 42-letnia Anny Ryan z Wielkiej Brytanii wydawał się niesłychany - kobieta przeszła na dietę przyjmując dziennie pokarmy o wartości energetycznej nie przekraczającej 1200 kalorii, ale i tak ważyła 120 kilogramów. Sprawa wyjaśniła się dopiero, gdy odkryto, ze cierpi na rzadką chorobę - nieświadomie konsumuje duże ilości jedzenia w nocy.
Boże Narodzenie to specyficzny okres, gdy zatraceni w świątecznej gorączce, z pośpiechem w roli nieodłącznego towarzysza, kupujemy naprawdę dużo. Żeby nie powiedzieć: dużo za dużo. Widok lodówki, pękającej w szwach w większości domów, nikogo już nie dziwi. Pozostaje natomiast pytanie – co z jedzeniem, które pozostało po kilkudniowym ucztowaniu?
Wiele psów to prawdziwe łakomczuchy, nieodstępujące od człowieka podczas jego posiłku. Jednak nawet gdy twój ulubieniec bardzo usilnie prosi cię o jakiś smakołyk, nie pozwól, by jego „chcenie" wzięło górę, bo zamiast przyjemności ze zjedzenia czegoś dobrego, możesz przysporzyć psu poważnych problemów ze zdrowiem.
Nadmiar soli nawet o 50 procent zwiększa ryzyko wystąpienia takich problemów zdrowotnych, jak nadciśnienie tętnicze, udar mózgu i zgaga.
Na zlecenie jednej z amerykańskich firm opracowano wynalazek, który ma stanowić alternatywę dla leczenia otyłości poprzez inwazyjne zabiegi chirurgiczne.
Wskaźniki otyłości silnie wzrosły w krajach rozwiniętych w ciągu ostatnich 40 lat i wiele osób uważa, że - przynajmniej częściowo - odpowiedzialny jest za to marketing żywności. Czy jednak osoby z otyłością rzeczywiście są bardziej podatne na reklamy jedzenia? A jeśli tak, to ta predyspozycja jest stała, czy też zmienia się w zależności od poziomu masy ciała?
Uczeni z Loughborough University uważają, że określony sposób etykietowania żywności, który obejmuje informacje o ćwiczeniach potrzebnych na spalenie kalorii z danego produktu, mogłoby pomóc w walce z otyłością.
Pomidory dają wiele korzyści dla organizmu. A ponieważ są smaczne i powszechnie dostępne, nikogo nie trzeba namawiać do ich jedzenia. Teraz do listy benefitów z jedzenia tych owoców można dopisać skuteczność w walce z rakiem skóry.
Głód należy do najpotężniejszych mocy natury i jego zaspokojenie nie jest zadaniem łatwym, tym bardziej że silnie oddziałuje na ludzkie zmysły, zwłaszcza na smak, wygląd i zapach pokarmu. Chcąc pozostać szczupłym, nie powinno się dopuszczać do pojawienia się silnego uczucie głodu, bo jest ono niebezpiecznym bodźcem do rozpoczęcia jedzenia.Niektóre rodzaje pokarmu dają impuls do nadmiernego jedzenia, a inne - mogą z kolei znacznie obniżyć spożycie kalorii.
Wędliny, pieczywo, warzywa, owoce, jogurty, mięso, mleko i wiele innych produktów codziennie trafia do kosza. Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.