Liczba wyników: 12090
Specyficzny podtyp drobnoustroju powszechnie występującego w jamie ustnej może przedostawać się do jelit i rozwijać się w guzach raka jelita grubego. Bakteria ta jest przyczyną rozrastania się raka i gorszych wyników leczenia.
Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin i minerałów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w konsekwencji – do lepszego samopoczucia. W jaki sposób? Nasza dieta bezpośrednio wpływa na pracę jelit, a zgromadzonym w nich bakteriom służą tzw. prebiotyki, zawarte głównie w świeżych warzywach i owocach. Warto zatem jeść je codziennie w odpowiedniej ilości.
Brokuły już dawno zyskały sławę produktów bardzo korzystnych dla naszego zdrowia. Przykładowo, badania pokazały, że większa ilość warzyw krzyżowych zmniejsza ryzyko raka i cukrzycy typu 2. Teraz na Penn State odkryto, że brokuły zawierają cząsteczki, które pomagają chronić wyściółkę jelita cienkiego, hamując w ten sposób rozwój chorób jelit.
Sezon na borówki (czarne jagody) trwa. Sięgnij po te owoce, jeśli chcesz zadbać o zdrowie układu pokarmowego.
Badania pokazują, że popularny lek przecigorączkowy i przeciwbólowy, tj. kwas acetylosalicylowy, może mieć działanie ochronne przed różnymi formami raka. Kolejne testy dowodzą, że może pomóc uchronić się przed rakiem jelita grubego.
Mikroorganizmy w mikrobiomie jelitowym pełnią bardzo istotne role, współodpowiadają m. in. za skuteczność układu immunologicznego poprzez udział w wytwarzaniu witamin, związków przeciwzapalnych, a także substancji, które wpływają na mózg.
Ilość i rodzaj bakterii w jelitach może odpowiadać za szanse na długie i zdrowe życie. Odkryto właśnie, że jelitowa flora bakteryjna u cieszących się zdrowiem stulatków jest podobna do takiej, jaka została uznana za charakterystyczną dla trzydziestolatków.
Bakterie rozwijające się wskutek niewlaściwej higieny jamy ustnej mogą przedostać się do mózgu i mogą przyczynić się do rozwoju choroby Alzheimera.
Współczesny przemysł spożywczy stosuje dziesiątki różnych dodatków do żywności, nie wszystkie są jednak całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Teraz australijscy uczeni „wzięli pod lupę" dwutlenek tytanu oznaczony jako E171.
Święta za nami i przez kolejne dni najpewniej będziemy „dojadać" bożonarodzeniowe przysmaki. Warto jednak pamiętać, by w tej diecie nie zabrakło produktów z błonnikiem. Jest organizmowi szczególnie potrzebny, by uchronić się przed cukrzycą i chorobami jelit.