Liczba wyników: 2800
Natura obdarzyła człowieka wieloma gatunkami roślin, które posiadają właściwości lecznicze. Przez wiele lat leki naturalne były główną, a często nawet jedyną bronią w ręku lekarza. Jednak w obecnych czasach naturalne preparaty lecznicze są przez nas często lekceważone. Coraz częściej sięgamy po popularne środki przeciwbólowe i lecznicze, chociaż w wielu przypadkach naturalne substancje i metody stosowane przez naszych przodków z pewnością przyniosłyby nam ukojenie. Warto jednak zadać sobie odrobinę trudu i poszukać naturalnych olejków oraz różnego rodzaju naturalnych produktów, które mają właściwości terapeutyczne i lecznicze.
Natura obdarzyła nas bogactwem naturalnych leczniczych preparatów warto zwrócić uwagę na jeden z nich a mianowicie na olejek Manuka pochodzący z Oceanii. Coraz częściej sięgamy po popularne środki przeciwbólowe i lecznicze chociaż w wielu przypadkach naturalne substancje i metody stosowane przez naszych przodków z pewnością przyniosły by nam ukojenie. Warto jednak zadać sobie odrobinę trudu i poszukać naturalnych olejków oraz różnego rodzaju naturalnych produktów, które mają właściwości terapeutyczne i lecznicze.
Tajemnica jego tłoczenia była znana podobno już w starożytności, ale dopiero dzisiaj laboratoria chemiczne dokonały analiz, dzięki którym okazało się, jak wielkie dobrodziejstwo tkwi w niepozornych pestkach winogron i produkowanym z nich oleju.
Naukowcy z Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno – Spożywczego postanowili zweryfikować powszechnie głoszoną tezę, że oleje rzepakowe tłoczone na zimno zawierają o wiele więcej kwasów omega-3, w porównaniu z olejami rafinowanymi. Przeprowadzili niezależne badania oleju rzepakowego rafinowanego i tłoczonego na zimno, w celu porównania zawartości kwasów omega-3. Wyniki wskazują, że zawartość kwasów omega-3 w olejach rafinowanych jak i tłoczonych na zimno jest na zbliżonych poziomach.
Ile warzyw spożywają Polacy, a ile zalecają instytucje zajmujące się żywieniem? Jak komponować posiłki, by realizować te zalecenia? Dlaczego warto jeść warzywa?
Jajka, żurek, biała kiełbasa, wędliny, a także inne produkty – lista zakupów wielkanocnych jest długa, ponieważ według tradycji na świątecznym stole niczego nie powinno zabraknąć. Ile wydamy na święta i skąd weźmiemy na to środki?
Hiszpańscy naukowcy oszacowali, jaki czas ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest potrzebny, by uzyskać zalecane dawki witaminy D. O ile wiosną i latem wystarczy od 10 do 20 minut na świeżym powietrzu, o tyle w miesiącach zimowych trzeba spędzić na zewnątrz niemal dwie godziny, co dla zdecydowanej większości jest trudne do osiągnięcia.
Tracimy kalorie siedząc przed telewizorem, czytając książkę, a nawet jedząc kanapkę. Energia jest niezbędna do wszelkiego rodzaju działania. Problem polega na tym, że dzięki wysokokalorycznemu jedzeniu i unikaniu aktywności fizycznej, więcej jej sobie przydajemy niż potrzebujemy, stąd rośnie liczba osób otyłych i mających nadwagę. Dowiedz się, ile kalorii tracisz w pracy.
Czerwone i miękkie pomidory, soczyste jabłka, słodka marchew. Chcemy jeść zdrowo i „naturalnie”, co utożsamiamy z brakiem chemicznej ochrony roślin. Czy słusznie boimy się środków ochrony roślin?
Aktywność fizyczna pozwala dłużej cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Pojawia się jednak pytanie o ilość ćwiczeń. Jakkolwiek dzisiejszy pięćdziesięciolatek to osoba w średnim, a nie starszym wieku, z biegiem lat zmienia się nieco „zapotrzebowanie" na wysiłek fizyczny.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość