Liczba wyników: 343
Oto dobra wiadomość dla tych, którzy nie potrafią zacząć dnia bez kawy: testy pokazały, że picie większych ilości tego napoju może obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Białko sojowe może znacznie zmniejszyć nagromadzenie tłuszczu i trójglicerydów w wątrobach otyłych pacjentów.
Jedzenie tofu i produktów zawierających większe ilości izoflawonów wiąże się z umiarkowanie niższym ryzykiem chorób serca.
Obecnie przeciętny napój bezalkoholowy zawiera kilkanaście łyżeczek cukru. Co więcej, niektóre kwasy cytrynowe znajdujące się w napojach owocowych są bardziej erozyjne dla zębów niż kwas solny lub siarkowy. Jeśli chcesz zadbać o uzębienie, unikaj takich produktów.
W wieku 90 lat zmarł Sir Sean Connery - brytyjski i szkocki aktor, reżyser, producent filmowy i scenarzysta.. O śmierci aktora poinformowali członkowie jego rodziny.
Dla naszej wagi znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale też ile i kiedy. Podczas posiłków o różnych porach dnia warto częstować się różnymi produktami.
Latem warto unikać pewnych pokarmów i metod gotowania. Dzięki temu łatwiej będzie zasnąć, pomimo upałów.
W kuchni istnieją sprawdzone połączenia kulinarne, które, choć wydawałyby się nieoczywiste i zaskakujące, po prostu świetnie ze sobą współgrają. Co powiesz na kombinację kawy i czosnku albo kawioru z białą czekoladą? Choć brzmi to nietypowo, wynik takiego eksperymentu może pozytywnie zaskoczyć. By przekonać się, co spaja składniki, które pozornie przecież tak wiele dzieli, warto przyjrzeć się zjawisku tzw. foodpairingu.
Lato to jedna z najbardziej wyczekiwanych pór roku. Jednak obok słońca i wysokich temperatur, przynosi nam także dokuczliwe owady. Ich ukąszenia mogą wywołać ból, obrzęk i swędzenie.
Coraz cieplejsze dni przybliżają nas do lata. Z jednej strony, coraz więcej jest pięknych i słonecznych chwil, które dają nam energię do działania, z drugiej jednak, dopiero co budzimy się z zimowego lenistwa szczególnie po tak zimnej majówce. Niejednokrotnie, podejmując się wyzwania odchudzania czy nawet zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zwiększając przy tym aktywność fizyczną, popełniamy najczęstszy błąd żywieniowy. Drastycznie ograniczone porcje czy eliminacja wybranych produktów spożywczych, w tym szczególnie tłuszczów, na dłuższą metę są nieracjonalne i mogą przyczynić się do wystąpienia niedoborów żywieniowych.