Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania płatki

Liczba wyników: 217

Artykuły promowane

  • Wegetarianizm. Co o nim wiemy? [© ddsign - Fotolia.com]

    Wegetarianizm. Co o nim wiemy?

    2019-01-09

    Za kilka dni – 11 stycznia obchodzić będziemy Dzień Wegetarian. To święto osób, które świadomie podjęły decyzję o rezygnacji z jedzenia mięsa ze względów etycznych. Z badań Instytutu Badania Opinii Publicznej Homo Homini przeprowadzonych w 2013 roku wynika, że 3,2 procent Polaków to jarosze. Na czym polega dieta i filozofia wegetarian tłumaczy Agnieszka Piskała z programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

    Tagi: wegetarianizmdietamięsowarzywaweganizm

  • Co jeść, gdy na dworze zimno [Fot. Ruslan Mitin - Fotolia.com]

    Co jeść, gdy na dworze zimno

    2019-01-03

    Gdy temperatura spada, nasz organizm ma specjalne dietetyczne potrzeby. Aby się rozgrzać warto sięgnąć po określone produkty i wcale nie powinien to być pełny tłuszczu i cukru fast food, choć nierzadko na takie właśnie dania mamy ochotę, gdy na zewnątrz śnieg, mróz i zimny wiatr. Oto, jakie produkty najskuteczniej i najzdrowiej pozwolą się rozgrzać.

    Tagi: rogrzewaniedietacebulaherbataimbirkawacynamonmetabolizm

  • Bakalie. Krótki przewodnik [© udra11 - Fotolia.com]

    Bakalie. Krótki przewodnik

    2018-12-14

    Smak Świąt to tradycyjne potrawy: karp, kluski z makiem, barszcz, pieczony schab, duże ilości suszonych owoców, orzechy. Bakalie to produkty, bez których nie wyobrażamy sobie świętowania. Zgodnie z tradycją, duża ich ilość na świątecznym stole, to gwarancja zdrowia i dobrobytu na cały następny rok. Suszone owoce i orzechy idealnie sprawdzają się w przypadku tradycyjnych potraw, ale też nowoczesnych dań. Dodają przygotowanym potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu.

    Tagi: bakalierodzynkimigdałyorzechyżurawina

  • Zagrożenie cukrzycą: słodkie napoje sprzyjają chorobie bardziej niż inne dosładzane produkty [Fot. Hayati Kayhan - Fotolia.com]

    Zagrożenie cukrzycą: słodkie napoje sprzyjają chorobie bardziej niż inne dosładzane produkty

    2018-11-26

    Już kilka badań dowiodło, że serwowanie sobie słodkich napojów zwiększa ryzyko zaburzeń metabolicznych i cukrzycy. Kolejne testy dowodzą, że napoje te są szczególnie niekorzystne dla naszego organizmu.

    Tagi: cukrzycadietacukrzycaotyłośćglukoza

  • Rozgrzewające śniadanie na trzy sposoby [Fot. ilolab - Fotolia.com]

    Rozgrzewające śniadanie na trzy sposoby

    2018-11-22

    Jak wielu z nas rano wychodzi z domu na czczo? Zdarza się właściwie każdemu. Poranny posiłek ma nam dostarczyć energii i potrzebnych składników odżywczych. Ich brak może skutkować spadkiem koncentracji i wzmożoną chęcią podjadania w ciągu dnia. Nie rezygnujemy więc ze śniadania, szczególnie jesienią, gdy nasz organizm jest często osłabiony. Jakie śniadanie będzie najodpowiedniejsze o tej porze roku?

    Tagi: śniadaniejesień

  • Gdy Słońca coraz mniej: witamina D w diecie [Fot. cegli - Fotolia.com]

    Gdy Słońca coraz mniej: witamina D w diecie

    2018-11-22

    Głównym źródłem witaminy D w organizmie człowieka jest synteza skórna, która pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik w około 80-100%. Należy jednak podkreślić, że w naszej szerokości geograficznej produkcja witaminy D może być efektywna od maja do września w godz. 10.00-15.00, pod warunkiem kąpieli słonecznej minimum 18% powierzchni ciała – czyli nieosłoniętych przedramion i podudzi, bez filtra w czasie 15 minut. Taki czas ekspozycji na słońce może w pełni pokryć całodzienne zapotrzebowanie na witaminę D u zdrowej osoby dorosłej.

    Tagi: witamina Ddieta

  • Prebiotyki w diecie [Fot. marilyn barbone - Fotolia.com]

    Prebiotyki w diecie

    2018-11-21

    Przewód pokarmowy człowieka zasiedla niezwykle bogata mikroflora. Kolejne doniesienia naukowe potwierdzają silny związek pomiędzy mikrobiotą jelit a funkcjonowaniem całego organizmu człowieka, w tym nawet mózgu. Jednak, aby zespół mikroorganizmów jelitowych miał optymalne warunki do rozwoju, niezbędne jest dostarczenie składników pokarmowych, od których uzależniony jest wzrost bakterii.

    Tagi: prebiotykidietaodżywianie

  • Dieta a samopoczucie i odporność w okresie jesienno-zimowym  [Fot. Victoria M - Fotolia.com]

    Dieta a samopoczucie i odporność w okresie jesienno-zimowym

    2018-10-24

    Prawidłowe odżywianie jest istotnym czynnikiem, który może wpływać na układ immunologiczny. Stosowanie odpowiedniej diety i właściwa kompozycja posiłków nie zawsze musi być trudna i pracochłonna, a częste i długotrwałe niedobory składników mineralnych mogą upośledzać mechanizmy obronne organizmu. Oprócz odpowiedniej diety wskazana jest także regularna aktywność fizyczna. Badania dowodzą, że umiarkowany wysiłek fizyczny ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego.

    Tagi: dietaodporność

  • Zmień dietę na śródziemnomorską. Dzięki temu możesz dłużej żyć [Fot. beats_ - Fotolia.com]

    Zmień dietę na śródziemnomorską. Dzięki temu możesz dłużej żyć

    2018-09-01

    Nie jest za późno na zmianę stylu życia na zdrowszy - korzyści z takich modyfikacji można zyskać w każdym wieku. Okazuje się, że seniorzy, którzy decydują się na stosowanie diety śródziemnomorskiej, mogą liczyć na dłuższe życie.

    Tagi: dietadieta śródziemnomorskaudarchoroby sercarośliny strączkoweoliwa z oliwekryby

  • 5 najgorszych nawyków żywieniowych [fot. collage Senior.pl]

    5 najgorszych nawyków żywieniowych

    2018-04-21

    Coraz szybsze tempo życia nie sprzyja prawidłowym nawykom żywieniowym. Polacy spożywają zdecydowanie za mało produktów zalecanych w odpowiednio zbilansowanej diecie, a pośpiech, stres i zmęczenie coraz mocniej utrwalają nieprawidłowe przyzwyczajenia. Wyeliminowanie najczęstszych błędów żywieniowych nie jest jednak takie trudne, jak nam się wydaje.

    Tagi: żywienienawyki żywieniowe

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13