Liczba wyników: 3646
Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.
Dla miłośników jedzenia i smakoszy nigdy nie jest odpowiednia pora na odchudzanie. Latem chce się korzystać z wakacji i sezonowych pyszności. Jesienią zazwyczaj zajada się stres powrotu do codziennych obowiązków. Zimą organizm sam domaga się większej dawki kalorii. Ponadto okres świąteczno-karnawałowy nie sprzyja odchudzaniu. No i wreszcie wiosną przychodzi czas na refleksje przed wakacjami. Ale wtedy zazwyczaj okazuje się, że zbędnych kilogramów jest już za dużo...
Błonnik jest często zapominanym, ale niezbędnym składnikiem diety. Nie każdy zdaje sobie sprawę dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety i jakie mamy z tego korzyści. Polecany przez dietetyków i lekarzy błonnik to prawdziwy wybawca: oczyszcza, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz przyspiesza proces trawienia.
Błonnik fermentacyjny - czyli węglowodany, których ludzkie jelita nie są w stanie samodzielnie przetworzyć, ale niektóre bakterie mogą je trawić - jest niezbędnym źródłem składników odżywczych, których potrzebują drobnoustroje jelitowe.
Rozpuszczalny błonnik stosuje się, aby wspomóc trawienie i odporność organizmu. To preparat usuwający z jelit szkodliwe produkty przemiany materii i namnażające się chorobotwórcze mikroorganizmy. Dzięki temu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit, a więc na ustąpienie bólu i zaburzeń ich funkcji (wzdęcia, zaparcia, biegunki), a także na utrzymanie fizjologicznej flory bakteryjnej.
Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy „jesteś tym co jesz”, chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów. Popularnym i często polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik. O tym ‒ jak ważne zadania spełnia w naszym organizmie i jak wzbogacić codzienne posiłki o dodatkowe wartości odżywcze mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.
Stres, siedzący tryb życia i brak czasu, a nierzadko niewłaściwa dieta wpływają niekorzystnie na nasz organizm, czego skutkiem mogą być problemy z przewodem pokarmowym. To jedna z przyczyn tego, że na zaparcia cierpi 50 proc. kobiet i 25 proc. mężczyzn.
Eksperci i specjaliści ds. żywienia przekonują często o prozdrowotnych właściwościach błonnika. Niestety nierzadko również wszyscy zainteresowani nie dostają wystarczającej porcji informacji, kto i kiedy powinien stosować go w swojej diecie.
Jednym ze stałych składników naszej diety powinno być pełne ziarno – radzą dietetycy. Na sklepowych pólkach możemy znaleźć pełnoziarniste pieczywo, makarony, płatki do mleka.
Dieta bogata w błonnik jest wspomaga pracę jelit i chroni przed nadmiernym poziomem cholesterolu. Okazuje się, że składnik ten jest szczególnie przydatny osobom z nadciśnieniem i cukrzycą, może bowiem osłabić u nich zagrożenie chorobami serca.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość