Liczba wyników: 912
Osoby zaszczepione przeciwko SARS-CoV-2 z historią pewnych schorzeń psychicznych mają zwiększone ryzyko COVID-19.
Kalafior to świetny obiadowy dodatek lub przekąska sama w sobie - najczęściej warzywo jest gotowane i podawane z bułką tartą. Warto pamiętać, że kalafior daje wiele korzyści dla zdrowia i urody - oto kilka jego pozasmakowych zastosowań.
Dowcipy o starszych ludziach mogą się wydawać zabawne, ale w świecie, w którym populacja w wieku powyżej 60 lat rośnie szybciej niż wszystkie młodsze grupy wiekowe, ageizm nie powinien dawać powodów do uśmiechu, mówią uczeni z University of Alberta.
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Porównano wpływ diety i leków na funkcjonowanie naszych komórek i okazało się, że sposób odżywiania się ma tu znacznie silniejszy wpływ.
Panują różne przekonania co do tego, na ile stan czystości naszego otoczenia wpływa na nasz układ odpornościowy i ryzyko alergii. Czy nadmiernie odkażone mieszkanie może zaburzać pracę naszego układu odpornościowego?
Aby wzmocnić swoją odporność i wspomóc działanie szczepionek, trzeba być aktywnym fizycznie.
Dieta zawierająca suszone śliwki może poprawiać mikrobiotę w całej okrężnicy, pomagając zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.
Według ekspertów cynk jest jednym z najważniejszych pierwiastków śladowych w żywieniu człowieka. Jest nie tylko niezbędny w różnych procesach fizjologicznych, ale stanowi także lek w profilaktyce wielu chorób.
Osoby, które czują się młodsze, wykazują też lepsze samopoczucie, lepsze funkcjonowanie poznawcze, mniej stanów zapalnych, niższe ryzyko hospitalizacji, a nawet żyją dłużej niż ich rówieśnicy, którzy mają poczucie, że wiek im doskwiera.