Liczba wyników: 2965
Słowa przysięgi małżeńskiej „na dobre i na złe" zyskują szczególne znaczenie - okazuje się, że zdrowie par jest ze sobą zaskakująco powiązane.
Podwyższone ciśnienie krwi jest powiązane z większymi uszkodzeniami mózgu u osób starszych.
Leki powszechnie przepisywane w leczeniu nadciśnienia mogą również zmniejszać ryzyko raka jelita grubego.
Oliwka europejska zajmuje ważne miejsce w kulinarno-medycznej historii naszego kontynentu. Od dawna wykorzystywane są w obydwu dziedzinach owoce tego drzewa, ale warto wiedzieć, że także wyciąg z liści może być użyteczny w lecznictwie.
Zapaliczka cuchnąca czyli asafetyda (Ferula assafoetida) to pochodząca z Iranu roślina o intensywnym siarkowym zapachu. Sproszkowana łodyga i korzenie (nazywane w Polsce smrodzieńcem, lub czarcim łajnem) mają smak przypominający cebulę i często stosowane są w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Zapaliczka jest też wykorzystywana leczniczo - może być skuteczna przy problemach trawiennych, żółtaczce, a także zaburzeniach nerwicowych.
Kopytnik pospolity jest dość powszechną w Polsce rośliną, która może mieć lecznicze zastosowanie. W tradycyjnej medycynie chińskiej od dawna stosowany jest jako środek na ból, gorączkę, czy obniżenie ciśnienia. Jakkolwiek niektórzy wskazują jego skuteczność, toksyczność zioła sprawia, że obecnie ma ograniczone zastosowanie.
Muzyka nie tylko łagodzi obyczaje, może też sporzyjać poprawie zdrowia. Przy czym nie chodzi o jakiekolwiek utwory, ale o muzykę klasyczną - pomaga się uspokoić i obniżyć poziom ciśnienia krwi.
Trybula ogrodowa to jednoroczna roślina pochodząca z obszaru Kaukazu mająca zastosowanie kulinarne (jako przyprawa), a także lecznicze - głównie jako środek na wspomaganie trawienia.
Zmorą wielu starszych ludzi jest groźba przewrócenia się i złamanie kości, które wraz z wiekiem stają się słabsze. Rozmaite testy wykazały, że w przypadku złamań niezwykle trudno jest dojrzałym pacjentom wrócić do normalnego funkcjonowania. Dlatego zapobieganie upadkom stanowi istotną troskę zarówno lekarzy, jak i ich pacjentów.
- Zanim przy kolejnym obiedzie sięgniesz po solniczkę, zastanów się czy warto lepszy smak lub kulinarne przyzwyczajenia przedkładać nad zdrowie - ostrzega Sharon O'Brien z seniorlivingabout.com