Liczba wyników: 1488
Kawa kryje w sobie wiele tajemnic. Pijąc filiżankę aromatycznej kawy, mało kto zdaje sobie sprawę, np. z tego, że w I tysiącleciu p. n. e. owoce kawy spożywano z dodatkiem soli i masła. Metoda preparowania i prażenia nasion rozpowszechniła się dopiero wtedy, gdy kupcy arabscy przywieźli kawę do Jemenu w XIII wieku. Od tamtej pory kawa wyrusza na podbój Europy.
Badania przeprowadzone przez instytut badawczy Millward Braun dowodzą, że w diecie Polaków ciągle jest za mało warzyw i owoców. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia minimalne dzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa wynosi 400 g, które najlepiej podzielić na 5 porcji . Istnieją łatwe i szybkie sposoby na uzupełnienie niedoborów warzyw i owoców.
Ponad 80 proc. badanych wskazało, że na ich „majówkowym" grillu znajdzie się tradycyjna kiełbasa. Popularne są także karkówka, szaszłyki, drób, kaszanka oraz ryby. Wśród dodatków prym wiodą ketchup i musztarda. Coraz chętniej sięgamy także po dipy, a na grillu pojawiają się warzywa oraz owoce.
Dietetycy zalecają spożywanie ryb i owoców morza przynajmniej 2 razy w tygodniu. Ale co jest ich fenomenem? Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), a w szczególności Omega-3. Dieta z ich udziałem korzystnie wpływa nie tylko na mózg, wzrok i serce, ale również poprawia płodność, działa odmładzająco oraz przeciwdepresyjnie. Zobacz, jak ryby i owoce morza wpływają na nasze zdrowie.
Badanie przeprowadzone przez Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health wykazało, że naturalny spadek czynności płuc był wolniejszy wśród byłych palaczy stosujących dietę bogatą w pomidory i owoce, zwłaszcza jabłka. Jak się wydaje, niektóre składniki tych produktów mogą pomóc naprawić uszkodzenia płuc spowodowane paleniem papierosów.
Już w najbliższy poniedziałek, 17 października, na ulicach 16 polskich miast pojawią się wolontariusze Banków Żywności przebrani za owoce i warzywa, którzy w kolorowym przemarszu „Strajków Żywności” będą manifestować swój sprzeciw wobec marnowania. W ten sposób Banki Żywności, z okazji Światowego Dnia Żywności, zwracają uwagę na problem marnowania owoców i warzyw.
W przeciętnej kuchni znajduje się wiele produktów, które mogę mieć nie tylko kulinarne zastosowanie. Okazuje się, że niektóre przyprawy, warzywa i owoce oraz inne artykuły żywnościowe stanowią skuteczny medykament na rozmaite dolegliwości bólowe. Poniżej prezentujemy kolejne środki spożywcze mające także zastosowanie medyczne.
Dobrze zbilansowana dieta jest bardzo ważna zarówno dla naszego samopoczucia, jak i zdrowia. Dotyczy to w szczególności osób starszych. Wraz z upływem lat, organizm potrzebuje innych witamin i produktów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Latem, osoby opiekujące się swoimi rodzicami lub dziadkami, mając na względzie ich dobro, powinny zadbać, aby w kuchni znalazły się sezonowe warzywa i owoce.
Lato to dni pełne słońca, termometry wskazujące co najmniej 20 stopni i sezon na pyszne owoce. Truskawki, arbuzy, wiśnie, czereśnie i inne tego rodzaju pyszności często wykorzystujemy do przygotowywania deserów, ciast czy nawet w formie przekąski pomiędzy posiłkami. Warto także spróbować połączenia świeżych owoców z herbatą, w ten sposób uzyskamy chłodzące napoje z soczystą i słodką nutą.
Jak wyglądał Twój ostatnio zjedzony posiłek? Czy na talerzu miała miejsce eksplozja kolorów, czy też danie było dość blade i monotonne? Jeśli to drugie, warto poczynić wysiłki, by wzbogacić swoją dietę o kolorowe warzywa i owoce, one bowiem zawierają wiele cennych składników, dzięki którym można cieszyć się długim i zdrowym życiem - radzi Ellie Krieger, amerykańska dietetyczka.