Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania sok

Liczba wyników: 537

  • Gdzie szukać witaminy C? [Fot. schankz - Fotolia.com]

    Gdzie szukać witaminy C?

    2017-10-20

    Witamina C – myślimy o niej ciepło, gdy na dworze robi się zimniej, czyli w okresie jesienno-zimowego sezonu przeziębień. I słusznie, ponieważ wspomaga działanie systemu odpornościowego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pełni też inne ważne funkcje w organizmie ludzkim, który sam nie potrafi jej gromadzić. Dlatego właśnie konieczne jest codzienne dostarczanie sobie witaminy C z pożywieniem. Podstawowym jej źródłem w naszej diecie powinny być warzywa i owoce oraz ich przetwory.

    Tagi: witamina cwarzywaowoce

  • Jak się pozbyć zajadów? [Fot. frank29052515 - Fotolia.com]

    Jak się pozbyć zajadów?

    2017-10-18

    Częściej dokuczają nam jesienią i zimą, objawiają się tym, że kąciki ust pękają oraz wysychają i z pewnością nie dodają urody. Zajady – kto z nas ich nie miał? Skąd się biorą i jak je wyleczyć?

    Tagi: ustazajady

  • Jedz śniadanie, albo zachorujesz na serce [Fot. whitestorm - Fotolia.com]

    Jedz śniadanie, albo zachorujesz na serce

    2017-10-08

    Nie rezygnuj ze śniadania, nawet gdy rano się śpieszysz - pierwszy posiłek nie tylko daje energię na początek dnia i „budzi" organizm, ale też może mieć wpływ na niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

    Tagi: śniadaniechoroby sercacholesterolmiażdżycaBMInadwagaciśnienie krwi

  • Dieta Europejczyków uboga w warzywa i owoce. Jak wypadają Polacy?   [Fot. Daniel Vincek - Fotolia.com]

    Dieta Europejczyków uboga w warzywa i owoce. Jak wypadają Polacy?

    2017-10-06

    Warzywa i owoce powinny być istotnym elementem zbilansowanej diety – co do tego wątpliwości nie mają specjaliści ds. żywienia i dietetycy w całej Europie. Wskazania odnośnie spożycia produktów z tej grupy różnią się jednak w poszczególnych państwach. Jak pokazują dane, w większości krajów Europy rekomendacje ekspertów niestety nie znajdują odzwierciedlenia w diecie mieszkańców. Czy Polacy wpisują się w ten niepokojący trend?

    Tagi: owocewarzywadieta

  • Kiszonki - z czym smakują najlepiej? [Fot. whitelook - Fotolia.com]

    Kiszonki - z czym smakują najlepiej?

    2017-10-03

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnęły już pełnię smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie ich do codziennego menu.

    Tagi: kiszone ogórkikiszona kapustakiszonki

  • Pigwa: polska cytryna [Fot. madaland - Fotolia.com]

    Pigwa: polska cytryna

    2017-09-25

    Obok owocu granatu uważana w starożytnej Grecji za symbol płodności i poświęcona bogini Afrodycie. Jej małe kawałeczki, przeżuwane przez przyszłe panny młode tuż przed nocą poślubną, miały zapewnić świeży oddech. Pigwa, bo o niej mowa, to jedno z najstarszych drzew owocowych sadzonych przez człowieka. Początek jesieni to najlepszy czas, by w pełni wykorzystać kulinarny potencjał jej aromatycznych i niezwykle zdrowych owoców.

    Tagi: pigwawitamina Ccytryna

  • Jak sól wpływa na zdrowie - nadmiar grozi nadciśnieniem, osteoporozą i rakiem żołądka [Fot. marcinm111 - Fotolia.com]

    Jak sól wpływa na zdrowie - nadmiar grozi nadciśnieniem, osteoporozą i rakiem żołądka

    2017-09-12

    Sól jest nieocenionym konserwantem i przyprawą. Od wieków ułatwia przechowywanie żywności i poprawia smak posiłków. Wraz z rozwojem przemysłu spożywczego stała się jednak wszechobecna i w efekcie bezwiednie serwujemy sobie jej nadmiar, niszcząc swoje zdrowie.

    Tagi: sólnadciśnienierak żołądkakamienie nerkowechoroby nerekosteoporoza

  • Cukry proste: "paliwo" dla mózgu i mięśni [Fot. rolffimages - Fotolia.com]

    Cukry proste: "paliwo" dla mózgu i mięśni

    2017-08-28

    Zapotrzebowanie na energię zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej czy uwarunkowań genetycznych. Szacuje się, że u większości ludzi zapotrzebowanie na energię pochodzącą z węglowodanów plasuje się na poziomie 45–55 proc. Chodzi przede wszystkim o węglowodany złożone, ale w tej kategorii mieszczą się również cukry proste. Ich spożycie należy zwiększać w zależności od aktywności fizycznej czy intelektualnej.

    Tagi: cukiermózgmięśnie

  • 5 ukrytych wrogów zdrowych zębów [Fot. denisfilm - Fotolia.com]

    5 ukrytych wrogów zdrowych zębów

    2017-08-10

    Kawa, papierosy i czerwone wino to już dobrze znane używki źle wpływające na kondycję i barwę zębów. Nie wszyscy wiedzą, że osad i przebarwienia, a także erozję szkliwa mogą powodować popularne przekąski i napoje, których nigdy byśmy o to nie podejrzewali. Jeżeli na wakacjach dla ochłody raczysz się lemoniadą, to po tym artykule zamienisz ją na wodę mineralną. Zobacz, na co jeszcze uważać, szczególnie latem.

    Tagi: zebydietapróchnica

  • Upały niebezpieczne dla seniorów. Uwaga na udar cieplny [Fot. Robert Kneschke - Fotolia.com]

    Upały niebezpieczne dla seniorów. Uwaga na udar cieplny

    2017-08-02

    W upalne dni osobom starszym należy się szczególna uwaga. W podeszłym wieku zaczynają występować zaburzenia w odczuwaniu pragnienia. Dodatkowo przygotowanie napoju może czasem sprawić trudność osobom starszym. Dlatego pamiętajmy w upalne dni o osobach starszych – członkach naszych rodzin i sąsiadach gdyż przegrzanie organizmu może prowadzić do niebezpiecznego dla zdrowia i życia udaru.

    Tagi: udar cieplnyprzegrzanielatoupał

  • Strony: 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30