Liczba wyników: 3564
Liczba zgonów z powodu chorób układu krążenia stale rośnie. Polacy niechętnie poddają się restrykcjom żywieniowym, a odsetek osób deklarujących stałą aktywność fizyczną wciąż utrzymuje się na przerażająco niskim poziomie.
Jak wynika z raportu „Mapa Polskiego Serca" opracowanego w ramach programu „Serce na nowo", 74 procent Polaków cierpi z powodu chorób układu krążenia. 27 września w całej Polsce obchodzony będzie Światowy Dzień Serca.
Chociaż próchnica to choroba zębów, podobnie jak inne dolegliwości jamy ustnej, może być niebezpieczna także dla serca i układu krążenia.
Chociaż bakterie w układzie pokarmowym kojarzą się przede wszystkim z uciążliwymi dolegliwościami, to niektóre z nich służą ochronie zdrowia. Chodzi o bakterie jelitowe zwane probiotykami, które odpowiadają za unikanie niestrawności, podatności na biegunki i osłabienia systemu odpornościowego. Jaka dieta pozwoli nam utrzymać równowagę mikroflory jelitowej?
O dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy D powinniśmy zadbać nie tylko ze względu na to, że jej niedobory osłabiają kości. Jak donoszą amerykańscy naukowcy braki witaminy D zwiększają ryzyko chorób serca.
Osoby z wyższym poziomem aktywności nerwowej mogą łatwiej tracić na wadze, uwązają badacze z Baker IDI Heart & Diabetes Institute w Melbourne.
Dostarczanie sobie odpowiedniej dawki witaminy E zmniejsza stres oksydacyjny w układzie odpornościowym.
Nowe badania sugerują, że starsze kobiety, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą obniżyć ryzyko raka jelita grubego, żołądka i gardła.
Według zaleceń Światowej Organizacji zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika przez dorosłą osobę powinno wynosić 27-40g. Przeciętna dieta Polaka zawiera tylko 10g błonnika.
Wbrew stereotypom o "wymrażaniu" drobnoustrojów zima to czas sprzyjający infekcjom - zarówno obejmującym swoim działaniem większą część organizmu, jak i tym, które dotykają pojedynczych układów, w tym układu moczowego.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość