Liczba wyników: 430
Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca to schorzenia, które często towarzyszą osobom dojrzałym. O serce należy dbać w każdym wieku, ale trzeba pamiętać, że wiele zależy od tego, co jemy. Jak za pomocą diety uchronić się przed chorobami serca i przedłużyć sobie życie, podpowiada Agnieszka Piskała Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.
Wiadomo, że otyli ludzie częściej chorują na serce. Okazuje się jednak, że osoby cierpiące na depresję także mają znacznie wyższe ryzyko problemów z układem krążenia.
92% Polaków twierdzi, że unikanie stresu skutecznie chroni przed chorobami serca - wynika z badania opinii publicznej przeprowadzonego w ramach programu „Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia". Umiejętność rozpoznawania stresujących sytuacji i radzenia sobie ze stresem ogranicza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne (AHA) opublikowało raport zawierający wskazówki, które mówią o tym, co robić by zachować dobry stan zdrowia. Specjaliści z AHA kładą główny nacisk na dwie sfery życia - właściwe odżywianie się oraz kondycję fizyczną.
Wiele testów wskazało, że umiarkowane ilości alkoholu służą układowi krążenia. W istocie w ciągu 24 godzin i w dłuższej perspektywie trunek może mieć właściwości ochronne, jednak tuż po jego wypiciu może zagrażać sercu.
Cukier jest obecnie dodawany do wielu różnych produktów, m. in. do napojów, jogurtów, ketchupu, etc. Przez to zaś trudniej jest ocenić, ile go sobie realnie codziennie dostarczamy. Tymczasem nadmiar tego składnika zagraża sercu.
Niektóre oleje roślinne wskazywane jako zdrowe, mogą w rzeczywistości zwiększać ryzyko chorób serca, uważają uczeni z Uniwersytetu w Toronto.
Lekarze mówią, że duża ilość soli w diecie często skutkuje nadciśnieniem, które prowadzi do chorób serca. Nowe badanie wykazało jednak, że zbyt niska dawka soli też jest groźna dla serca.
W powszechnym mniemaniu jaja nie powinny stanowić stałego elementu codziennej diety, bo może to być niekorzystne dla zdrowia. Tymczasem okazuje się, że nie szkodzą.
Już kilka kilogramów nadwagi skutkuje znacznym wzrostem ryzyka problemów z sercem lub rozwoju cukrzycy.