Liczba wyników: 606
Jeden z najgłośniejszych filmów Władysława Pasikowskiego, słynne "Psy" z Bogusławem Lindą w roli głównej, będzie można znowu obejrzeć w kinie. Obraz odnowiony cyfrowo, trafi na ekrany kin studyjnych w całej Polsce.
Podczas grudniowych chłodów zupa podawana na zimno nie jest popularnym daniem na naszych stołach. Warto jednak umieścić słynne hiszpańskie gazpacho w swoim menu, bo regularne jedzenie tego chłodnika pomaga zmniejszyć problemy zdrowotne nadciśnieniowców.
Wiadomo, że ruch jest dobry dla naszego ciała w miarę starzenia się. W jakim stopniu jednak aktywność fizyczna jest korzystna dla osób powyżej 60-go roku życia? Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Buffalo dostarcza odpowiedzi i nie jest to słynne 10 tysięcy kroków dziennie.
Słynne zalecenie dotyczące wykonywania 10 tysięcy kroków dziennie to efekt kampanii marketingowej jednej z firm produkujących krokomierze. Badacze postanowili sprawdzić, ile kroków dziennie rzeczywiście jest koniecznych, by zaobserwować efekty prozdrowotne.
Dojrzałe kobiety nie chcą ubierać się „stosowanie do ich wieku", chętnie sięgają po wyzywające stroje, modne kreacje i szpilki. Taki trend jest coraz popularniejszy w Wielkiej Brytanii, a wzmacniają go słynne zaawansowane w latach aktorki lansując odważne kreacje.
Jeśli w pomieszczeniu, w którym jesz, panuje bałagan, z większym prawdopodobieństwem wybierzesz bardziej kaloryczną wersję dania.
Jedzmy ryby. Aby uchronić się od chorób cywilizacyjnych, dietetycy zalecają jadanie w tygodniu 2-3 posiłków z ryb. Dania z ryb to pożywienie pełnowartościowe i lekkostrawne, a więc doskonałe zarówno na wiosenną dietę jak i obfity, świąteczny stół.
Grillowana lub dobrze wysmażona wołowina, kurczak, czy ryba mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób regularnie jedzących takie dania.
Wielu z nas bezwiednie wybiera niezdrowe dania, ponieważ nauczyliśmy się postrzegać je jako smaczniejsze. W efekcie regularnie dokonywane takie wybory są prostą drogą do nadwagi i otyłości.
Jedzenie dawno przestało być po prostu sposobem na pozbycie się głodu. Dziś dąży się do tego, by codzienne menu nie tylko spełniało wskazania odżywcze, ale było ciekawe, a dania w nim zawarte przynosiły jednocześnie doznania estetyczne. Okazuje się też, że jedzenie silnie wiąże się z emocjami.