Liczba wyników: 779
Odpowiednie śniadanie może pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2. Na Uniwersytecie w Toronto zbadano wpływ picia wysokobiałkowego mleka do śniadania na poziom glukozy we krwi i uczucie sytości po posiłku.
Picie mleka jest związane m. in. ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy, zespołu metabolicznego i raka jelita grubego.
Dna moczanowa jest formą zapalenia stawów, która powoduje ból i nadwrażliwość w stawach (szczególnie palców nóg). Kiedyś była uważana za chorobę bogatych ludzi, którzy chętnie sięgali po alkohol i stosowali obfitującą w mięso dietę unikając jednocześnie warzyw, co skutkowało nasileniem objawów tej bolesnej choroby. Nowe badania wykazały, że dołączenie odtłuszczonego wzbogaconego mleka może pomóc w osłabieniu napadów choroby.
Nie tylko ziemniaki, ochronny efekt dają też inne białe warzywa: mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu żołądka nawet o jedną trzecią.
W naszej kulturze najbardziej rozpowszechnionym i najłatwiej dostępnym rodzajem mleka jest mleko krowie. Ale przecież inne ssaki również dają mleko, a najbardziej zbliżone do mleka kobiecego jest mleko klaczy. Skoro tak, to czy nie ono jest najbardziej odpowiednie dla człowieka?
Wypijanie szklanki zimnego mleka to rzecz, którą zwykle kojarzymy z dzieciństwem. Jednak według badań przeprowadzonych przez naukowców z McMaster University w Kanadzie, pijąc mleko po treningu może zyskać tkankę mięśniową i stracić więcej tłuszczu, pisze Siski Green z sagazone.
Spożywanie większej ilości odtłuszczonych produktów nabiałowych, jak chude mleko czy jogurt, może zmniejszyć ryzyko pojawienia się nadciśnienia tętniczego i utrzymać serce w dobrym zdrowiu - wynika z tekstu opublikowanego w „American Journal of Clinical Nutrition".
Od dawna znana jest prosta rada - wypicie szklanki ciepłego mleka przed położeniem się do łóżka zapewni spokojny sen. Takie właściwości mleka są powszechnie przypisywane tryptofanowi, ale odkryto też mieszankę peptydów tego napoju, zwaną hydrolizatem kazeiny i trypsyny (CTH), która łagodzi stres i poprawia sen.
Są alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe.
Wypijanie do śniadania szklanki mleka przede wszystkim kojarzy się z dzieciństwem, ale warto wrócić do tych nawyków, można dzięki temu poprawić stan zdrowia zębów.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość