Liczba wyników: 267
Curry stanowi mieszankę przypraw pochodzących z Indii. Rodzaj jego składników zależny jest od regionu, z którego przyprawa pochodzi. Najczęściej zawarte są: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, chili. Badacze z Uniwersytetu w Kalifornii wykryli, że jeden ze składników cury - kurkume, pomaga systemowi immunologicznemu (a dokładniej makrofagom, komórkom spełniającym funkcję obronną organizmu) w pozbyciu się beta-amyloidu, białka odkładającego się w mózgu, odpowiedzialnego za rozwój choroby Alzheimera.
Mamy dobrą wiadomość dla miłośników indyjskiego jedzenia: codzienne serwowanie sobie kurkuminy - substancji, która nadaje curry jasny kolor - poprawia pamięć i nastrój u osób z łagodnym osłabieniem pamięci.
Kurkumina, naturalny związek występujący w kurkumie, popularnej azjatyckiej przyprawie, może pomóc w walce z niektórymi wirusami.
Kurkumina, czyli ekstrakt z kurkumy stosowany zwykle jako przyprawa poprawiająca smak i zmieniająca kolor potrawy, ma także właściwości prozdrowotne. Z badań wynika, że może zapobiec nowtworom układu pokarmowego, w tym nowotworowi żołądka.
Kurkuma, azjatycka przyprawa, pomaga zachować dobrą pamięć i osłabia objawy depresji.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Jefferson's Kimmel Cancer Center sugerują, że kurkumina, aktywny składnik indyjskiej przyprawy curry, może pomóc spowolnić wzrost guza u pacjentów z opornym na kastrację rakiem prostaty, poddawanych terapii deprywacji androgenów (androgen deprivation therapy, ADT).
Krople do oczu zawierające pochodną kurkumy zmniejszają utratę komórek siatkówki u szczurów. Ma to szczególne znaczenie, ponieważ niszczenie tych właśnie komórek jest wczesnym objawem jaskry.
Z nowych badań przeprowadzonych w Tajlandii wynika, że wyciąg z kurkumy, przyprawy znanej z antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych właściwości, może pomóc powstrzymać ataki serca u osób, które przeszły operację wszczepienia pomostów naczyniowych (tzw. by-passów).
Wakacyjne wyjazdy to czas, aby nacieszyć podniebienie różnymi regionalnymi specjałami. Dieta bogata w przyprawy, wspomagające odchudzanie pozwoli zachować formę podczas wakacji i tuż po ich zakończeniu.
Zawarty w kurkumie bioaktywny związek sprzyja proliferacji i różnicowaniu komórek macierzystych w mózgu, co może pomóc uchronić się przed chorobą Alzheimera.