Liczba wyników: 1050
Tym razem to prawda. George Clooney nie jest już stanu wolnego - w sobotę ożenił się z prawniczką Amal Alamudin.
Sezon na grzyby się skończył, ale te zebrane i ususzone lub zamarynowane, dostępne są dla nas przez cały rok. A że warto po nie sięgać dość często, przekonują amerykańscy badacze, którzy odkryli, że grzyby zawierają składniki o silnym działaniu przeciwstarzeniowym.
Japońscy uczeni odkryli, że jedzenie grzybów może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty.
Sierpień to okres, kiedy na dobre rozkręca się sezon dla grzybiarzy. Do tego deszcz i kilka ciepłych dni sprawiły, że w lasach zaroiło się od ochotników – amatorów grzybobrania i na efekty nie trzeba było długo czekać… Trzy przypadki ciężkich zatruć w Wielkopolsce i walka lekarzy z czasem, gdzie stawką jest życie ofiary. Dlatego, zanim wrzucimy grzyb do koszyka, przypomnijmy sobie o kilku najważniejszych zasadach zdrowego grzybobrania – apelują lekarze rodzinni.
W dniach 8 czerwca - 1 lipca w warszawskim Centrum Handlowym Złote Tarasy będzie można obejrzeć wystawę zdjęć nagrodzonych w międzynarodowym konkursie fotograficznym World Press Photo. Po raz pierwszy w historii edycji warszawskiej wystawę można oglądać bezpłatnie.
Leczenie nowotworu nierzadko ubocznie skutkuje osłabieniem układu odpornościowego pacjenta. To z kolei naraża na zagrażające życiu wtórne infekcje bakteryjne i grzybicze, szczególnie że bakterie, takie jak Staphylococcus aureus, stają się odporne na wiele leków. Okazuje się jednak, że indyjskie rośliny mogą działać przeciwko infekcjom bakteryjnym i grzybiczym w pacjentów z rakiem jamy ustnej.
Sezon grzybowy przed nami, ale warto już się do niego przygotować, choćby merytorycznie. Trzeba pamiętać, że działania kulinarne (gotowanie w wodzie, gotowanie w mikrofalówce, grillowanie, głębokie smażenie) wpływają na bezpośredni skład i właściwości antyoksydacyjnej większości grzybów. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii pokazało, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej i grillowanie to najlepsze procesy umożlwiające zachowanie odżywcze cechy grzybów.
Uczeni z Narodowego Uniwersytetu Singapuru (NUS) odkryli, że osoby starsze, które jedzą dwie porcje grzybów tygodniowo, mogą cechować się o 50 procent niższym ryzykiem łagodnych zaburzeń poznawczych (mild cognitive impairment, MCI) .
Jak co roku, wkrótce ma się pojawić specjalna edycja magazynu ESPN „The Body Issue", która zawiera nagie zdjęcia sławnych sportowców i rozmowy z nimi na temat zdrowego stylu życia umożliwiającego zachowanie atrakcyjnej sylwetki. Tegoroczny numer już zasłynął Polsce ze względu na rozbierane zdjęcia Agnieszki Radwańskiej, ale są w nim także fotografie starszych sportsmenów.
Myślę, że nie ma na świecie rzeczy ciekawych i nieciekawych. Nie ma tematów złych ani dobrych. Wszystko zależy od tego, jak się je przedstawi - mówi Roman Dobrzyński - podróżnik, pisarz i filmowiec, miłośnik języka esperanto.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość