Liczba wyników: 1773
Analiza 20 badań klinicznych wykazała, że zielona herbata zmniejsza ilość "złego" cholesterolu LDL. Badania przeprowadzono analizując właściwości zielonej herbaty lub kapsułek zawierających charakterystyczne dla niej związki zwane katechinami. Uważa się, że te substancje zmniejszają absorpcję cholesterolu w jelicie.
Badania potwierdzają, że kobiety, które jedzą więcej błonnika, są mniej narażone na raka piersi. Chińscy naukowcy odkryli, że kobiety, które jadły najwięcej zdrowych składników roślinnych, były o 11% mniej narażone na rozwój raka piersi niż kobiety, które jadły ich najmniej.
Podobnie jak jagody dziesięć lat temu, teraz granat został ogłoszony „super-jedzeniem". Niedawno przeprowadzona seria badań wykazała różne korzyści zdrowotne uzyskiwane dzięki jedzeniu granatów. Nowe testy przeprowadzone przez dr Emada Al-Dujaili z Queen Margaret University w Wielkiej Brytanii potwierdziły, że wspomniany owoc pomaga również zmniejszyć fizjologiczne objawy stresu.
Nie da się uniknąć stresujących sytuacji, ale można nauczyć się radzić sobie z nimi. Jak pozbyć się zdenerwowania i obniżyć ciśnienie bez sięgania po farmaceutyki? Można pośpiewać...
Drzemka w ciągu dnia to dziś luksus, na który może sobie pozwolić niewielu ludzi. Jeśli jednak znajdzie się chwila na odpoczynek, warto z niej skorzystać - trwająca przynajmniej 45 minut drzemka może pomóc zestresowanym ludziom obniżyć ciśnienie krwi i ochronić ich serca, sugerują najnowsze badania.
Naukowcy z Finlandii i Wlk. Brytanii ustalili, że osoby, które kontynuują swoją edukację są narażone na niższe ryzyko zapadnięcia na demencję w przyszłości.
Być może nadszedł czas, aby znów cieszyć się kostkami czekolady bez poczucia winy? W każdym razie co do kaloryczności, można mieć pewne obawy, za to właściwości prozdrowotne stanowią dobry powód, by sięgnąć po kawałek wspomnianych słodkości.
Znajdujące się w czarnej herbacie teaflawiny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Dowodzą tego wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach Agricultural Food Chemistry.
Spożywanie większej ilości odtłuszczonych produktów nabiałowych, jak chude mleko czy jogurt, może zmniejszyć ryzyko pojawienia się nadciśnienia tętniczego i utrzymać serce w dobrym zdrowiu - wynika z tekstu opublikowanego w „American Journal of Clinical Nutrition".
Od jakiegoś czasu wiadomo, że nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka kilku form nowotworów. Wiadomo również, że otyłe kobiety są bardziej narażone na nowotwór niż ich rówieśniczki o wadze w normie, a poziom ryzyka zmniejsza się wraz z utratą masy ciała. Teraz oceniono związek pomiędzy otyłością, utratą masy ciała i rakiem hematologicznym.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość