Liczba wyników: 12090
Kieliszek wina wspomaga pracę jelit dzięki zwiększeniu ilości pożytecznych bakterii.
Dieta bogata w cukier sprawiła, że u zwierząt rozwinęło się zapalenie okrężnicy, rodzaj nieswoistego zapalenia jelit.
Jeśli chcesz poprawić działanie jelit, jak najczęściej jedz wiśnie. Twój układ trawienny będzie znacznie sprawniejszy.
Stres ma znaczący wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, m. in. wiąże się z problemami z układem trawiennym, w tym z zaburzeniami pracy jelit i układu odpornościowego.
Codziennie serwuj sobie garść migdałów, to znacznie zwiększa produkcję maślanu, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który wspomaga zdrowie jelit.
Metformina, lek powszechnie przepisywany osobom z cukrzycą, ma pozytywny wpływ na bakterie jelitowe.
Już niewielkie dawki resweratrolu, substancji zawartej np. w winogronach, pomaga uchronić się przed rakiem jelita.
Powszechnie już wiadomo, że probiotyki, takie jak Lactobacillus acidophilus, mogą mieć korzystny wpływ na problemy żołądkowe, np. wzdęcia. Teraz naukowcy z Northwestern University Feinberg School of Medicine w USA ulepszyli probiotyki przekształcając je w skuteczny lek przeciwzapalny.
Żurawiny właściwie nie znamy. Cierpki, kwaskowaty smak jej jagód sprawia, że nie nadają się raczej do spożywania na surowo. Jest to jednak roślina wyjątkowa, odkryta właściwie dopiero na początku XX wieku w Ameryce Północnej. W Polsce, w lasach i na torfowiskach, rosną jej dwie odmiany: żurawina błotna i drobnolistna.
Choroby serca mogą powodować zaburzenia pracy mózgu, które z kolei mogą prowadzić do demencji i zwiększyć w mózgu ilość białka charakterystycznego dla choroby Alzheimera.