Liczba wyników: 1472
Pozytywne trendy w dostępie do edukacji zmniejszą częstość występowania demencji na całym świecie o 6,2 mln przypadków do roku 2050. Jednakże przewidywania dotyczące palenia papierosów, wysokiego wskaźnika masy ciała i nadmiaru cukru we krwi zwiększą ilość przypadków o prawie tyle samo: 6,8 mln.
Zdrowie społeczeństwa zależy w ok. 50% od sumy indywidualnych zachowań oraz w około 20-30% od środowiska fizycznego i warunków społecznych. Wśród czynników, od których zależy stan zdrowia społeczeństwa dominuje styl życia a w nim spożycie cukru. Nieprawidłowa dieta znajduje się na drugim miejscu czynników ryzyka przedwczesnej umieralności.
Motyw procentowej zawartości cukru w cukrze wymyślił nieśmiertelny Stanisław Bareja jeszcze w latach 70 - tych. Nie mógł wówczas przewidzieć jak bardzo jego slogan okaże się uniwersalny i ponadczasowy. Dziś oto bowiem w czasach w których króluje marketing okazuje się że wiele produktów, zwłaszcza tych spożywczych, jest nimi tylko z nazwy. W rzeczywistości bowiem są tylko znikomym procentem tego czym być powinny.
Obecnie w naszej diecie niezaprzeczalnie króluje cukier. Nawet jeśli nie używamy go w czystej postaci, dostarczamy go naszemu organizmowi poprzez gotowe produkty spożywcze, takie jak kupne jogurty owocowe, batoniki, sosy do makaronów, dietetyczne płatki śniadaniowe, a nawet pieczywo! Chcąc ograniczyć spożywanie cukru, a jednocześnie nie rezygnować ze słodkiej herbaty, warto poznać jego zdrowe zamienniki.
Hiperglikemia to stan, w którym w osoczu krwi jest nadmierna ilość glukozy. Diagnozuje się ją przy poziomie cukru we krwi wyższym niż 11,1 mmol/l (200 mg/dl), choć objawy mogą stawać się zauważalne przy wyższych wartościach, takich jak 13,9-16,7 mmol/l (~250-300 mg/dl). Przewlekła hiperglikemia często prowadzi do uszkodzenia narządów.
Już od dawna wiadomo, że częste jedzenie w barach i restuaracjach może być niekorzystne dla naszego zdrowia i sylwetki, bo mamy wówczas znacznie mniejszą kontrolę nad jakością składników posiłków oraz dawkami w nich cukru, soli, czy tłuszczu. Teraz okazuje się, że taki sposób odżywiania się może też zwiększyć ryzyko raka.
WHO szacuje, że cukrzyca dotyka prawie 60 milionów Europejczyków, z czego prawie 3 miliony stanowią Polacy. Dla pacjentów diabetologicznych oprócz stałego leczenia i zrównoważonej diety bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na skuteczność terapii jest aktywność fizyczna. Sport nie tylko pozwala choremu na kontrolę masy ciała, ale przede wszystkim regulację poziomu cukru we krwi.
Gdy temperatura spada, nasz organizm ma specjalne dietetyczne potrzeby. Aby się rozgrzać warto sięgnąć po określone produkty i wcale nie powinien to być pełny tłuszczu i cukru fast food, choć nierzadko na takie właśnie dania mamy ochotę, gdy na zewnątrz śnieg, mróz i zimny wiatr. Oto, jakie produkty najskuteczniej i najzdrowiej pozwolą się rozgrzać.
Pot to coś więcej niż oznaka dobrego treningu. Daje ważne informacje o naszym zdrowiu, dostarczając wskazówek na temat odwodnienia, zmęczenia, poziomu cukru we krwi, a nawet poważnych chorób, takich jak mukowiscydoza, cukrzyca i niewydolność serca. Teraz można analizować pot dzięki czujnikowi „sweatainer", który można drukować w 3D.
Badanie krwi dostarcza wielu ważnych danych o ogólnym stanie zdrowia. Podstawowym badaniem jest morfologia, szczególnie ważna w przypadku kobiet, które co miesiąc podczas menstruacji tracą krew, czasem nawet w bardzo dużych ilościach. Aby jednak analiza krwi dała pełny wgląd na stan zdrowia, powinna być wzbogacona o wyznaczenie poziomu cukru oraz cholesterolu.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków